İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? | Onlinezeka

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş Güvenliği uzmanı nasıl olunur? hakkında tüm detaylar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İş Güvenliği Kanunu tarafından detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

İş Güvenliği Uzmanı olmak için; iş güvenliği alanında Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin sağladığı eğitimleri almak ve ilgili mevzuatta detaylandırıldığı şekilde ön lisans veya lisans derecesine sahip olmak gereklidir.

Bu mesleği icra edebilmek için Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan sınavdan geçerli not almak şarttır. Bu sınavdan başarı ile geçen kişiler C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı belgesi almaya hak kazanırlar. Daha sonra gerekli şartlar sağlandığında B ve A sınıfı iş belgeleri alınabilir.

Bu Mesleğin Görev Alanları Nereleridir?

Günümüzdeki en talep gören mesleklerden biri olan bu meslek dalı için 2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünü bitirmek gereklidir. İş Güvenliği sınavından başarı ile geçen kişiler sertifikalarını aldıktan sonra Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi firmaları ile anlaşarak bu firmalar tarafından işyerlerinde görevlendirilebilirler.

Bunu da Okuyabilirsin...
Hasta Hakları Nedir? Türkiye'de ve Dünyada Hasta Hakları

Bu mesleği yapan kişiler eğer bir firmanın yönlendirmesi ile çalışmak istemiyorsa o zaman işyerlerinde kurulmuş olan İşyeri Sağlık ve Güvenlik birimlerinde uzman olarak çalışabilir. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlediği meslek sınavına katılmayan veya başarılı olamayan uzmanlar ise teknisyen olarak kariyerlerine devam edebilmektedirler.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Bu mesleği yapanlar devlet tarafından tehlike durumları devlet tarafından sınıflandırılmış kurumlarda görevlendirilerek çalışmaktadır. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev alabilir. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan her 1000 kişi için tam gün çalışması gereken İş Güvenliği Uzmanı şartı bulunmaktadır. Eğer çalışan sayısı 1000 kişiyi aşıyorsa aşan sayıya göre bir veya birden fazla İş Güvenliği Uzmanı çalıştırılması gerekebilir. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikasına sahip olmak için Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gereklidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
El Temizliği ve El Yıkamanın Önemi

Bu meslek dalına mensup olmak isteyen kişiler bu eğitimi veren kurslarda eğitim alabilirler veya üniversitelerin iş güvenliği bölümlerinden eğitim alabilirler. Üniversitelerde bu bölümlerin eğitimi iki yıl sürmektedir. Kıyaslama yapıldığında kurslar sertifika alabilme konusunda hız açısından daha avantajlıdır.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

B sınıfı iş güvenliği uzmanları tehlikeli ve az tehlikeli olarak sınıflandırılmış işyerlerinde çalışabilecek uzmanlardır. B sınıfı uzmanlık belgesi veya sertifikası almak isteyen kişilerin bakanlıkça belirlenmiş eğitim kapsamı C Sınıfı eğitimlerinden daha farklı olmaktadır. Dersler, alınacak uzmanlık belgesinin sınıflarına göre belirlenmektedir. Bu sınıf belgeye sahip olan uzmanların yetki ve sorumlulukları daha farklıdır.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için aşağıda yer alan şartların sağlanmış olması gereklidir.

  • Teknik öğretmenler
  • Üniversitelerin biyoloji, kimya ve fizik bölümlerinden lisans veya lisans üstü derecesine sahip olanlar
  • Üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümlerinden mezun olanlar
  • Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan İş Güvenliği ve Sağlığı eğitimi almış olanlar
  • Mühendislik veya mimarlık üniversite bölümlerini tamamlayanlar İş Güvenliği uzmanı olmaya hak kazanırlar.
Bunu da Okuyabilirsin...
Noel ve yılbaşını kutlamak caiz mi?

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanları devlet tarafından çok tehlikeli işyeri olarak sınıflandırılmış işyerlerinde görev alabilmektedirler. Bu adayların aşağıdaki şartlara sahip olmaları gerekmektedir.

  • B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı belgesine sahip olmaları gereklidir
  • Bu meslekle ilgili olarak az 4 yıl görev almış olmaları gereklidir
  • A Sınıfı İş Güvenliği eğitimi alarak bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmalıdırlar.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği alanında en az 8 yıl müfettiş yardımcısı olarak görev almış olanlar, mühendis ve mimarlar A Sınıfı olmaya hak kazanırlar.

A Sınıfı sayısı gerekli tecrübe ve istenilen niteliklerin yüksek şartlarda olması nedeniyle oldukça az sayıdadır.

Diğer meslekler üzerine de bilgiler edinebilmek adına “Resepsiyonist nedir, nasıl olunur?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak