İnsan ve Çevre ile ilgili kısa yazı hazırlarken çevrenin sadece insan değil tüm canlıları ilgilendiren bir durum olduğunu hatırda tutmak gerekli. Çevre sevgisi, çevreyi korumak ve doğadaki canlıların tamamının yaşamlarına saygılı olmayı ilke edinmeli.
Çevremiz bizim yaşam alanımızı çevreleyen her şeydir. Çevre beş duyumuzla algılayabildiğimiz bir olgudur. Bu nedenle çevre çok önemlidir. Çevremizi korumak, temiz tutmak gereklidir. Doğal çevrenin yanında bir de çevremizdeki canlılar bulunmaktadır. Bu anlamdaki çevreye karşı saygı göstermek gerekmektedir. İnsan ve çevre birlikteliği uyuma dayanmalıdır. İnsan çevreye saygı duyduğu sürece doğa tarafından ödüllendirilir. Bu ödülün adı sağlıktır.
İnsan ve çevre kavramı iki şekilde anlam bulmaktadır. Bu kavramların ilki doğal çevredir. Ormanı, denizi ve gökyüzü ile insanın doğa tarafından çevrelenmesi diyebiliriz. Bu şekliyle çevreye verilen tahribat için çevre kirliliğinden söz etmiş olmaktayız.
İnsan ve toplumsal çevre
İnsanı çevreleyen doğa ile birlikte insanın insan tarafından çevrelenmesi ile ilgili ilişki de insan ve çevre kavramı dahilindedir. Nitekim toplumsal yaşamın bizzat kendisi birey açısından çevresi ile olan ilişkisi demektir. Toplumsa çevreye saygı için en basit örnek, apartman yaşamıdır. Komşularımıza karşı saygı göstermekle başlar, sokağımızda yaşayanlarla devam eder. Yaşadığımız evde gürültülü müzik dinlemek, bağırmak çevreye saygı bağlamında uygun bir davranış değildir. Apartmanda yaşıyorsak kurallara uymalıyız. Örneğin apartmana giriş sırasında gürültüsüz hareket etmeliyiz. asansörü gereksiz yere meşgul edersek acelesi olan komşumuza haksızlık etmiş oluruz.
Yine taşıt kullanırken araç kornasını gereksiz yere kullanmak gibi çevreyi gürültüyle kirletmek, çevre saygısıyla bağdaşmaz.
İnsan ve çevresi en küçük toplumsal ilişkiden başlayarak, mahalle, köy, ilçe, il ve ülkedeki insanları etkileme özelliğine sahiptir. İnsanın en yakından başlayarak çevresini olumlu etkileyecek davranışlar sergilemesi insanlığı etkileyebilecek adımları bile başlatabilir: Doğal ve toplu Sonuç olarak çevreye saygı insana saygıdır. Çevreye saygı insanın kendisine karşı görevi ve sorumluluğudur.