Yerli İnek Cinsleri | Onlinezeka

Yerli İnek Cinsleri

Yerli Sığır Irkları: Bunlar kendi toprağımızdan yetişen ırklardır. Kara, kırmızı ve boz olanı vardır. Başlıca yerli ırklarımız:

YERLI_KARA_SIGIRI

a) Yerli Kara:

 Orta Anadolu’ya yayılmıştır. Alçak boyludur ama bedeni uzun yapılıdır. Boynuzları kısadır,
öne doğrudur. Ufak, kara tırnaklıdır. Et verimi düşüktür. Süt verimi azdır. İyi besi tutmaz.

b) Doğu Anadolu Kırmızısı:

 Yaşadığı bölgeden ve renginden dolayı bu adı almıştır. Doğu Anadolu’da yayılmıştır. Rengi açık kırmızıdan kestane rengine kadar değişir. Boynuzları kısadır, öne doğrudur. Bedeni ve göğsü dar yapılıdır. Doğu Anadolu’nun sert iklimine uymuş bir hayvandır. Geç gelişen bir ırktır. Ufak yapılı bir hayvandır ama iyi besi tutar.

sigir_3
Doğu Anadolu Kırmızısı

c) Boz Irk: 

Daha çok Ege ve Marmara bölgelerinde yaygındır. Açık renklidir. (Gümüş rengi denilebilir.)
Bazıları koyu kül rengine doğru koyulaşmıştır. Boğaları koyu renklidir, gözlerinin etrafında siyah bir halka vardır. Oldukça iri yapılıdırlar. Tırnakları koyu renklidir. Boynuzları öne doğrudur. En önemli özelliği, sağlam vücut yapısı ve çok iyi besi tutmasıdır.

bozstep
Boz Irk

d) Güney Anadolu Kırmızısı: 

Güney Anadolu’da yerleşmiştir. Açık sarı ile koyu kırmızı arasında renkler taşır. Tarçın rengi olanlar çoktur. Yüksek boylu, uzun bacaklıdır. Eni boyu birbirine denk olduğundan kare şeklinde bir görüntü verir. Kısa vücudu nedeniyle sallantılı bir yürüyüşü vardır. Sıcak bir ortamda yetişmiştir. Erken gelişen bir hayvandır. Yüksek süt verimi ile tanınır. Sağım yapılırken buzağısının yanında bulunmasını ister. Sağım süresi 210 gün kadardır. İyi bakım şartlarında sahiplerini memnun eden yüksek süt verimlerine ulaşır.

72
Güney Anadolu Kırmızısı
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak