Zamanda Yolculuk Yapılabilir Mi? | Onlinezeka

Zamanda Yolculuk Yapılabilir mi?

Bunu açıklamadan önce Işık hızı nedir? ve ışık yılı nedir? kavramlarını açıklamak gerekir.

IŞIK HIZI: Yerin güneşe olan uzaklığı ortalama 149 milyon km’dir. Işığın uzayda 1 saniyede aldığı yol ise
yaklaşık 300000 km (299.792 km) kadardır ve bu hıza ışık hızı (light speed) adı verilir.

Bu durumda, güneşten yolan çıkan bir ışının dünyaya ulaşması 149 milyon / 300000 = 496.666 sn (8 dk 16 sn) sürer. Ancak dünyanın yörüngesinden dolayı güneşe olan uzaklık her zaman aynı olmadığından dolayı bu süre az ya da çok değişime uğramaktadır. Bu nedenle; bu süre ortalama 8 dk olarak alınır. Buna göre; güneşin yaydığı ısı ve ışığın yaklaşık 2.2 milyarda biri ortalama 8 dk’da dünyaya ulaşır. Dolayısıyla o anda gökyüzünde gördüğümüz güneş görüntüsü aslında 8 dk öncesine aittir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Doğal ve Yapay Işık Kaynakları Nelerdir?

IŞIK YILI: Işığın bir dünya yılında (365 gün 6 saat) uzayda almış olduğu yolun uzunluğuna Işık Yılı (light year) adı verilir. Işık saniyede 300.000 km (yılda yaklaşık 9.5 trilyon km) yol aldığına göre;
1 ışık yılı= 9.5*10¹¹ km’dir.

Asıl konumuzu açıklamak için Einstein’den örnek vereceğiz;

Einstein’a göre zamanda yolculuk yapılamaz.
Çünkü; zamanda yolculuk yapabilmek için ışık hızını geçmek gerekir. Ancak ışık hızı geçildiğinde enerjinin kütlesi yani madde yok olmaktadır. Maddenin yok olması zamanın da yok olması anlamına gelmektedir. Bunun nedeni de; zamanın ve maddenin birbirlerine bağlı olmasıdır. Dolayısıyla maddenin olmadığı bir yerde zaman kavramından söz edilemez ve zamanda yolculuk yapılamaz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak