Horlamanın Nedeni, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Horlamanın Nedeni, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Horlama, komedi ya da çizgi filmlerdeki gibi komik ya da sevimli olmaktan uzak, tıbbi problemlerin göstergesi olabilecek bir olumsuzluk…

Horlama, tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemi. Nedenlerinin araştırılması için bir uzman görüşüne, muayenesine gerek duyulmalı. Bunun yanında horlayan insanın kendisi uyurken eşini ya da yakın odadaki kimseyi rahatsız etmektedir. İnsanların alaycı tavırları, gülmeleri vs bir tarafa horlayan kişinin yaşam kalitesini de düşürmektedir.

Horlamanın Bilinen Önemli Nedenleri

Uzmanlar yoğun stres, kaygı, aşırı yorgunluk gibi nedenlerin horlamaya yol açtığını belirtiyorlar. Yine özellikle üst solunum yolları enfeksiyonları da horlamaya neden olmakta. Horlamanın bir diğer bilinen önemli nedeni de obezite… Horlama, ileri yaşlarla birlikte artabiliyor…

Horlamanın Nedeni, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Horlama, solunan havanın, solunum yolunda çeşitli engeller nedeniyle zorlu geçişi sonrası oluşan sesli durum tanınmaktadır. Horlama, hava akışını engelleyen veya daraltan unsurlar nedeniyle meydana gelmektedir. Horlamanın, fizyolojik nedenlere bağlı olarak da görülen tipik örneği ‘yoğun fiziksel aktive sonrası görülen’ horlamadır. Yine; santral sinir sistemi kaynaklı, solunum yolu yapılarının aşırı gevşekliğine bağlı, obezite sonucu dil kökü ve boyunda yağlanma, burun – yumuşak damak – dil kökü – gırtlak ve boyun anomalileri sonucu, ilaç kullanımı ve kronik üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu oluşabilmektedir. Bazı alerjenler, mesleki faktörler, ağır fiziksel çalışma ortamları, beslenme bozuklukları, sigara ve aşırı alkol kullanımı, madde bağımlılığı, ilaç kullanımı da horlamayı artıran faktörlerdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Anal Fissür Nedir? Hastalığın Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Horlamanın Tedavisi

Horlamada altta yatan patolojiye yönelik tedavi çok daha önemli ve etkilidir.

Horlama Kesici Cihazlar

Geçici çözüm olarak kullanılmaktadır. Horlama önleyici aparatlar çoğunlukla; burun çatısında darlık, burun iç açısında daralma, burun kıkırdak çatısında zayıflık olan hastalarda; burun dış yapısını güçlendirip, germe yoluyla genişleterek burun solunumunda geçici bir rahatlama sağlamaktadır. Böylece horlama azaltılmaktadır. Horlama kesici cihazlar, sürekli kullanmaya uygun değildir. Ayrıca sayılan patolojiler her horlayan hastada olmadığından, her hastada aynı fayda görülmez.

Yaşlandıkça solunum yolu yapılarında da bir takım değişiklikler olduğunu belirtenuzmanlar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tıpkı ciltte olduğu gibi, solunum yolu organlarında da sarkmalar-gevşemeler artmaktadır. Bu durum özellikle burun ve yumuşak damakta daha belirgin olmaktadır. Yine yaşla birlikte sinir sisteminin solunumla ilgili refleksel cevapları da azalmaktadır. Bir diğer sorun da yaşlandıkça kilo sorunlarının ve birtakım sistemik hastalıkların da artış göstermesidir. Dolayısıyla tüm bunlar yaşlı popülasyonda horlama sıklığını artırır. Ancak bu, çocuklar ve gençlerde de horlama olmayacağı anlamına gelmez. Özellikle çocuklarda geniz eti ve bademcik problemleri; gençlerde ise burun sorunları ve çağımızın yaygınlaşan hastalığı “obezite” nedeniyle horlama görülebilmektedir.”

Bunu da Okuyabilirsin...
Gribe karşı kür

Horlamayı Önleyici Cerrahi Operasyonlar

Horlama tedavisinde en önemli nokta, öncelikle bunun basit horlama veya uyku apnesi olup olmadığının anlaşılmasıdır. Bu noktada hastanın kendisinden, eşi ve çevresindekilerden bilgi almak önemlidir. Bundan sonra şüphe doğan hastalarda “polisomnografi” olarak adlandırılan uyku testiyle ayırım yapmak mümkündür. Basit horlamada nedene yönelik cerrahilerle hastayı rahatlatmak mümkündür. Bunlar arasında; septoplasti (burun bölmesi cerrahisi), konka (alt burun eti) cerrahileri, nazal valf (burun iç açısı) cerrahisi, küçük dil-yumuşak damak ameliyatları, özellikle çocuklarda geniz eti ve bademcik ameliyatları sayılabilir.

Son yıllarda “radyofrekans” kullanımının yaygınlaşması burun, küçük dil-yumuşak damak cerrahilerinde basit horlamalı hastalarda kolaylık sağlamaktadır. Uyku apnesi olan hastalarda ise burun ve mümkünse kilo ile ilgili sorunlar çözüldükten sonra polisomnografi ışığında sonraki tedavilere karar verilmektedir. Ağır apneli hastalarda maalesef cerrahi tedaviler fayda vermemekte ve uykuda basınçlı oksijen maskeleri önerilmektedir. Hafif ve orta apnesi olan hastalardaysa altta yatan patolojiye göre; çeşitli küçük dil ve yumuşak damak cerrahileri, dil kökü cerrahileri, çene ilerletme ameliyatları yapılabilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Nar kabuğu çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Horlamayla ilgili sitemizdeki diğer yazılar:
Horlamanın çeşitleri ve nedenleri: bilgitor.com/horlama-nedir-horlama-cesitleri-ve-nedenleri/
Uyku Bozukluğu Nedir? Sağlıklı ve Kaliteli Uyku: bilgitor.com/uyku-bozuklugu-nedir-saglikli-ve-kaliteli-uyku/

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

1 Yorum

Yorum Bırak