Horlama Nedir? Horlama Çeşitleri Ve Nedenleri | Onlinezeka

Horlama Nedir? Horlama Çeşitleri ve Nedenleri

Horlama Nedir? Horlama Hakkında Kısa Bilgiler


Horlama;  Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından “Uyku sırasında soluk alırken boğaz ve burundan gürültülü sesler çıkarmak, horuldamak” şeklinde tanımlanmaktadır.

Horlama, karmaşık ve basit olmak üzere iki türe ayrılır. Basit horlama tedavi gerektirmeyen ancak basit çözümlerle kişinin kurtulabileceği türdür. Karmaşık tür (komplike) horlamalarda ise yaşam kalitesini düşüreceğinden dolayı tedavi düşünülmelidir.
Horlama Nedir? Horlama Çeşitleri ve Nedenleri

Horlamayı, burun tıkanıklığına, strese ya da aşırı alkole bağlı basit bir şey gibi algılamak yanlış. Keza belirttiğimiz nedenlerin dışında başka ciddi sağlık problemleri de horlamaya neden olabilir. Kısacası vücudun bir ya da birkaç organında büyük ya da küçük bir sorunun habercisi olabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Tiroid Bozukluğu Nedir, Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Horlama sırasında kişilerin 85 desibeli aşan bir gürültü kaynağına dönüştüğünü belirtmek sizi kaygılandırmayabilir. Ancak gürültü yönetmeliği, çalışanların maruz kaldığı gürültünün 85 desibeli geçmesi halinde kulak koruyucu kullanmasını öneriyor.  85 desibel ve daha üzeri gürültülü yerlerde uzun süre çalışanlarda kalıcı İşitme kaybına dikkatinizi çekmek isteriz.

Araştırmalara göre horlama, yetişkin erkeklerin % 30’ unda gözlenmekte. Kadınlarda ise bu oran yarı yarıya düşmekte.

Horlamanın Nedenleri Maddeler Halinde

Horlamaya neden olabilecek belli başlı nedenler şu şekilde listelenebilir:

  • Solunum yollarında doğuştan ya da sonradan başka faktörlere bağlı olarak gelişen şekilsel bozukluklar… Söz konusu bozukluklar horlamaya neden olabilir.  Lenf bezlerinin horlamaya neden olması bu durumu açıklayan en net örnektir.
  • Beslenme faktörü,  durağan iş ve ev yaşamı yani hareketsizlik nedeniyle alınan fazla kilolar…  Horlamayı tetikleyen faktörlerden birisi de fazla kilolardır.  Kişinin normalin üstünde kiloya sahip olması, boyun bölgesinin kalınlaşmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda solunum kanallarını daralmakta ve bu da horlamaya neden olmaktadır.
  • Akşam yenilen ağır yemek ya da fazla kaçırılan alkol de genellikle bol horlamalı bir uykunun kapısını açar. Alkol ve sigara tüketimi ile genel olarak beslenme bozuklukları da önemli nedenlerdendir..  Alkol tüketimi ayrıca kas yapısında gevşeklik oluşturarak horlamaya neden olmaktadır.
  • Uyurken yatılan pozisyonun da horlamaya neden olduğu bilinmektedir.  Sırt üstü yatan kişilerde ortaya çıkan horlama kişinin yan dönmesiyle ortadan kalkmaktadır.
  • Horlamanın, psikolojik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıktığı bilinmektedir.. Aşırı kaygı  ve üzüntülü şekilde uykuya dalan kişilerde bu durum çok görülmektedir. Psikolojik durum düzeldiğinde, bu tür horlamalar da bitmektedir.
Bunu da Okuyabilirsin...
Alabaş nasıl kullanılır? Neyi yapılır?
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak