Halime Çavuş Kimdir? Halime Çavuş Hakkında Kısa Bilgi

Halime Çavuş Kimdir? Halime Çavuş Hakkında Kısa Bilgi

Milli Mücadelemizin efsane olmuş kadın kahramanlarından biri olan Halime Çavuş (Halime Kocabıyık), Kastamonu’nun Duruçay köyünde 1898’de doğdu. Kurtuluş Savaşı (1919-1923)  sırasında ailesinin kesinlikle karşı çıkmasına rağmen erkek kılığına girerek Milli Mücadele saflarında yer aldı. Halime Çavuş, erkek kılığına girerek ve ‘Halim’ adını kullanmak suretiyle ordunun lojistik hizmetinde bulundu. Mücadele arkadaşlarıyla birlikte İnebolu’dan, Sakarya ve Ankara’daki Kuvâ-yi Milliye (Milli Kuvvetler) güçlerine öküz arabalarıyla cephane taşıyordu.

Kadın olmasına rağmen bu çok önemli görevi ustalıkla yerine getiriyordu. Mustafa Kemal Paşa, Soğuk ve karlı bir kış günü İnebolu’yu denetlemeye gelmişti. O sırada, aşırı soğuğa rağmen montunu cephanenin üstüne örten Halime Çavuş’u gördü. Mustafa Kemal, cepheye taşıdığı mermilere kendi yaşamından daha fazla önem veren bu askerden çok etkilendi. Üzerindeki montu mermilerin üzerine niçin örttün, üşümüyor musun?” dedi.

Bunu da Okuyabilirsin...
İsmet Yılmaz kimdir? Memleketi ve yaşı kaç?

Halime Çavuş Erkek Kılığında

Halime Çavuş, ”Benim üşümem hiç önemli değil. Bu cephane askerlerimizi koruyacak” dedi. Paşa, bu cevap üzere askerden kimliğini istedi. Kadın olduğunu anlayınca çok duygulandı ve yaverinden Halime Çavuş’la ile ilgili bütün bilgileri almasını istedi.

Halime Kocabıyık, görevine devam ederken cephede gösterdiği başarılarla dikkat çekiyor, takdir ediliyordu. Yunan savaş gemileri Kılkış ve Averof, 9 Haziran 1921 tarihinde İnebolu`yu bombalamaya başladı. Bu sırada Halime Çavuş, şarapnel parçası ile ayağından yaralandı ve sakat kaldı.

Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasından sonra Halime Çavuş, Mustafa Kemal tarafından Ankara`ya çağrıldı. Halime Çavuş, Çankaya Köşkü’nde 15 gün konuk edildi ve düzenlen törenle kendisine “Çavuş” rütbesi verilirken, İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. 1934 yılında Soyadı Kanunu yürürlüğe girince  “Kocabıyık” soyadını aldı.

Bunu da Okuyabilirsin...
Nur Onur kimdir?

Vatan ve millet sevgisini her şeyin üstünde tutan Halime Çavuş, hiç evlenmedi. Erkek kardeşinin  13 yaşındaki oğlu Sadık’ı evlat edindi. Hayatının son yıllarını doğduğu yer olan Duruçay köyündeki evinde yatalak olarak geçirdi. Halime Çavuş, 20 Şubat 1976 tarihinde 75 yaşında hayata veda etti.
Ülkemizde Halime Çavuş’un adını taşıyan iki okul bulunmaktadır. Bunlar, Sakarya’nın Söğütlü ilçesinde bulunan  Halime Çavuş Anaokulu ve Kastamonu  merkezinde bulunan Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu’dur.

Kaynak: Bilgitor ( Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının Katkıları Nelerdir?)

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
2.5 (4 oy)

2 Yorum

Yorum Bırak