Gezegenler Hakkında Kısa Bilgiler | Onlinezeka

Gezegenler Hakkında Kısa Bilgiler

Gezegenler, bir yıldızın çevresinde dolaşan gök cisimleridir. Güneş’in uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği tarafından tanımlanmış sekiz gök cismi yani gezegen vardır.  Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesi olan gezegenler de vardır. Ancak bu yazımızda resmi olarak kabul edilen ve Güneş sistemine dahil gezegenler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Gezegenler iki ana gruba ayrılmaktadır.  En içte olan dört gezegen Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Dıştaki diğer gezegenler ise Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Pluton’dur.  Pluton dışındaki gezegenler daha geniş ve daha az yoğunluğa sahiptir.

Güneşe en yakın gezegen Merkür’dür. Gezegenlerin en yakından uzağa doğru sıralanışı şu şekildedir:
1. Merkür
2. Venüs
3. Dünya
4. Mars
5. Jüpiter
6. Satürn
7. Uranüs
8. Neptün

Merkür

En küçük ve içteki güneşe en yakın gezegendir (4865 km). Merkür rotasını  50 dünya gününde tamamlar. Güneye yakın olmasının sonucu olarak günlük  ısı dış yüzeyde 350 C dir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kartaca Nerededir? Kartaca Hakkında Her Şey

Daha detaylı bilgi için Merkür gezegeni hakkında bilgiler

Venüs

Venüs küçüktür ve hemen hemen yapı olarak dünyaya benzer. Venüsün atmosferi, Dünya atmosferinde bulunan karbondioksitten yüzlerce kat da fazla yoğunluğa sahip karbondioksit içerir. Kabuğun dış yüzeyinde tahminen 64 km ince bir bulut tabakası halinde su ve buz oluşur. Bu tabaka dış yüzeyin görüntüsünü gizlemektedir (karanlıkta bırakır). Yüzeyin tahmin edilen sıcaklığı 300 C dir.

Daha detaylı bilgi için Venüs gezegeni hakkında bilgiler

Dünya

Dünyamız, Güneş Sisteminde bulunan içteki gezegenlerin en genişidir. Yoğunluğuyla birlikte ince bir iç yapıya sahip olan dünya metalik sert orta kısmı ince silikat kayalarla çevrilidir. Dış yüzeyin dörtte üçünden fazlası sularla çevrilidir. Oksijen ve nitrojenden oluşan yoğun atmosfere sahiptir. Kutuplara yakın bölgeler karlarla kaplıdır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Arctic Oscillation (AO) Nedir?

Daha detaylı bilgi için Dünya gezegeni hakkında bilgiler

Mars

Dünyadan daha küçüktür. Ve izlediği rotasının süresi dünya ile aynıdır. Zengin karbondioksit oranına sahip bir atmosferi vardır ve kutuplar buz tepeleri ile kaplıdır. Marsın dış yüzlü açıklıkla görülebilir ve özellikleri ayırt edilebilir. Diş yüzeyi kırmızıya çalar ve ayın yüzeyindekilere benzer kraterlere sahiptir. Güneş ışınları vasati olarak dünyaya geldiğinden yarı yarıya daha az gelir bu yüzden de daha soğuktur ve dış yüzeyi kaplayan ince bulut tabakasında ışığı iletmek için yetersizdir.

Daha detaylı bilgi için Mars gezegeni hakkında bilgiler

Jüpiter

Güney sistemimizdeki en geniş gezegendir. Çok hızlı bir rota takip eder ve bir dönüşünü 10 saatin altında tamamlar. Yoğunluğu azdır. Yüzlerce kilometre derinliğinde hidrojen ve helyumdan oluşan kalın ve şiddetli atmosfere sahip olduğu düşünülmektedir. Jupiter merkezinde demir silikon ve diğer ağır elementlerin bulunduğu tahmin edilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bayrağında hilal bulunan ülkeler

Daha detaylı bilgi için Jüpiter gezegeni hakkında bilgiler

Satürn

Satürn de geniş bir gezegendir ancak gezegenler içinde en az yoğunluğa sahiptir.  Hidrojen, helyum ve bunlarla birlikte az miktarda gazlarla dağılmış ağır elementlerden oluşmuştur.

Daha detaylı bilgi için Satürn gezegeni hakkında bilgiler

Uranüs

Uranüs Güneş’e yakınlık sırasına göre 7. gezegenidir. Gezegenin içeriğini çoğunlukla buz, kumsal amnonia, hidrojen ve helyum oluşturur.  Jüpiter ve Satürn’den sonra 3. Büyük çaptaki gezegendir. Kütle açısından bu iki gezegen ve Neptün’ün ardından dördüncü sırada gelir.

Daha detaylı bilgi için Uranüs gezegeni hakkında bilgiler

Neptün

Donmuş metan, buz ve ammonia dan oluşmuştur. Güneş sisteminde bulunan gezegenler arasında güneşe en uzak gezegendir.

Daha detaylı bilgi için Neptün gezegeni hakkında bilgiler

Ayrıca

Gezegenler hakkında detaylı bilgiler adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
4.25 (4 oy)

Yorum Bırak