Gardiyan Nedir, Nasıl Olunur? | Onlinezeka

Gardiyan Nedir, Nasıl Olunur?

Cezaevlerinde düzenin sağlanmasından sorumlu olan gardiyanlar, resmi olarak infaz koruma memuru adıyla da anılmaktadır. Gardiyan olmak son zamanlarda popüler meslekler arasında yer almaya başlamıştır. Üniversite ve lise mezunlarının yanı sıra, ücretli zorunlu askerlik görevini tamamlayanlara da tanınan haklardan biri olan infaz koruma memurluğu birçok insan için önemli iş kapılarından biri olarak görülmektedir.

Gardiyan Nedir?

Gardiyan; Ceza ve Tevfik evlerinde yani cezaevlerinde düzeni sağlamak, mahkûmların iş yurtlarındayken işe getirilip götürülmesinde eşlik etmek ve sorunlarını üst yönetim ile çözüme kavuşturmak amacıyla hizmet veren memurdur diyerek, gardiyan nedir? Veya infaz koruma memuru nedir? Sorularını cevaplandırabiliriz.

Gardiyanların görevleri kısa bir tanım ile böyle olsa da cezaevlerinde ihtiyaç duyulan pozisyonlara göre birçok görev ve sorumlulukları bulunur. Açık cezaevleri, iş yurtları olarak bilinen açık cezaevleri veya kapalı cezaevlerindeki pozisyonları farklı olsa da infaz koruma memurları, bu yerlerde mahkûmlarla ilgili her türlü konuda kendilerine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirirler.

Bunu da Okuyabilirsin...
Almanya'da Yaşayan Türk Sanatçıları ve Yazarları

Nasıl Olunur?

İnfaz koruma memuru olabilmek için, iki yol izlenebilir. Bunlardan birincisi KPSS sınavı sonucuna bağlı olarak alınacak puan ve yapılacak başvurudur. KPSS sonucunda 70 puanın üzerinde olan kişiler, İKM alımlarına başvurarak ardından yapılacak mülakatlar sonrasındabu mesleğe sahip olabilirler.

İkinci yolu ise uzman erbaş olarak görev yaparken normal zorunlu görev süresi dolduktan sonra istifasını verenler, kadro olması durumunda bu mesleğe başvurarak infaz koruma memuru olabilirler.

Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İnfaz koruma memuru olan kişiler devlet memuru statüsünde Adalet Bakanlığı bünyesinde hizmet verirler. Bu hizmet esnasında infaz koruma memurları çeşitli görev ve sorumluluklar alırlar ve aldıkları bu görevler, genellikle görev aldıkları cezaevlerinde mahkûmların düzenini sağlamakla alakalıdır.

  • İş yurtları statüsünde bulunan açık cezaevlerinde, mahkûmların adliyeler, hastaneler veya farklı dış görevlerde yanlarında bulunarak mahkûmların işe gidişlerini ve cezaevlerine dönüşlerini kontrol ederler.
  • Çalışma ortamında her gardiyan farklı bir işten sorumludur. Örneğin adliyelerdeki çay ocağına veya kafelere bakan gardiyan farklı olabilirken, temizlikten sorumlu gardiyan da farklı olabilir.
  • Cezaevlerinde mahkûmların gün içerisindeki sayımlarını yaparlar. Firar durumu varsa, derhal bir üste bildirirler.
  • Cezaevlerinde mutfak ve yemek düzeniyle ilgilenirler.
  • Mahkûmların yatması gereken saatlerde yatmasını ve kalkmalarını sağlarlar.
  • Mahkûmların revir ve hastane işlerini takip ederler.
  • Mahkûmlar tarafından cezaevi müdürlüğüne veya Adalet Bakanlığı başta olmak üzere farklı kurumlara verilecek dilekçeleri toplayarak iletirler.
  • Mahkûmlara gelecek veya mahkûmlardan gidecek mektupların ulaştırılmasını sağlarlar.
Bunu da Okuyabilirsin...
Çevre Kirliliği Nedir? Çeşitleri ve Genel Önlemler

Kısacası genellikle cezaevleri ve mahkûmlarla ilgili her konuda ve alanda, infaz koruma memurlarına görev ve sorumluluklar düşmektedir.

Şartları Nelerdir?

Gardiyan olacak kişilerde aranan şartlar, aşağıdaki gibi olup güncel döneme göre bu şartlar ufak farklılıklar gösterebilir.

  • KPSS sınavından 70 puan veya üzeri puan almış olmak.
  • Yapılacak mülakatlarda başarı göstermek
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 30 yaşından büyük olmamak
  • Kadınlarda 160, erkeklerde ise 170 santimden kısa olmamak ve boy kilo endeksine göre aşırı kilolu olmamak
  • Geçmişte yüz kızartıcı suçlardan ceza almamış olmak

Gibi özellikleri taşıyanlar, sınavlara katılıp mülakat seçmelerinde de başarı sağlamaları halinde gardiyan olabilirler.

Bu içeriğimizin ardından farklı meslekler üzerine de bilgiler edinmek amacıyla “Ambulans şoförü nasıl olunur?” başlıklı içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Antisosyal Kişilik Bozukluğu (Sosyopati) Nedir?
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak