Toprak Suyu ile İlgili Kavramlar

admin

Administrator
Yönetici
#1
Adhezyon suyu: Su molekülleri ve toprak parçaları arasında karşılıklı çekim, kuvvetli adhezif kuvvetleri oluşturur. Toprak içinde meydana gelen karşılıklı çekim kuvveti birçok su molekülünden oluşan tabaka veya film meydana getirir. Buna adhezyon suyu denir. Çok absorbe edildiğinden yavaş hareket eder. Bu yüzden bitki ve mikroorganizmalar tarafından alınamaz.

Kohezyon suyu: Toprak gözenekleri arasında su molekülleri birbirini çeker ve burada tutulur. Tutulan bu suya denir. Adhezyon su moleküllerini saran katın dışındaki su moleküllerini hidrojen bağı ile çeker. Başka bir deyişle adhezyon suyunu saran suya kohezyon suyu denir.

Toprak suyu potansiyeli: Topraktaki suyun hareketini sağlayan toprak suyu basıncıdır.

Trasnpirasyon: Bitki yapraklarından terleme yoluyla su kaybolması.

Evapotrasnpirasyon: Hem toprak ve hem bitkilerden buharlaşma yoluyla su kaybolması.

Gravitasyonel su (sızan su): Suyla doygun hale gelen toprak gözeneklerinden yer çekiminin etkisiyle büyük gözeneklerden akan suya denir. Yani yer çekiminin etkisiyle sızarak toprağı terk eden suya denir.

Kapilar su (tarla kapasitesi): Yerçekiminin etkisiyle sızan suyun, toprağı terk ettikten sonra toprakta kalan su miktarına denir. Toprak parçacıkları dahilinde adhezyon ve kohezyon kuvvetleri dahilinde 1/3 ile 31 atmosfer basınç altında tutulur.

Hidroskobik su (ölü su): Toprak kolloidleri/tanecikleri (Toprakta bulunan suyun bünyesinde erimeyen parçacıktır. Mikroskop ile görülür) tarafından 31 atmosfer veya daha fazla basınçla tutulan sudur. Akışkanlık yoktur ve bitkiler istifade edemez.

Hidroskobik sabite: 31 amosfer basınç altında, %98,2 oranında su buharı ile doymuş hava içerisinde toprak tarafından tutulan sudur.
 

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Kayıtlı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst