Fiil ehliyetinin şartları nelerdir?

Fiil ehliyetinin şartları nelerdir?

Kanunun aradığı koşulları karşılayanlar fiil ehliyetine sahip olabilir. Peki, fiil ehliyetinin şartları nelerdir? Detaylar yazımızın devamında…

Fiil ehliyetinin şartları

1- Ayırt Etme Gücüne Sahip Olmak: Akla uygun davranma biçimini ifade etmektedir. Akıl hastalığı, sarhoşluk, akıl zayıflığı ya da yaş küçüklüğü gibi faktörler ayırt etme gücünü ortadan kaldırır.

2- Ergin Olmak: Ülkemizde ergin olma yaşı 18’dir ancak kişi 18 yaşına varmadan da ergin olabilir. Buna erken erginlik denir. Erken erginlik iki durumda söz konusu olabilir;

Evlenme erginliği: Medeni kanuna göre olağan evlenme yaşı 17’dir. Bu yaşta evlenen kişiler de 18 yaşına varmadan ergin konuma gelir.

Mahkeme kararı ile ergin kılınma: En az 15 yaşında olunmalı. Küçüğün istek ve menfaati olmalı. Ayrıca yasal temsilcilerin de rızası olmalı.

Bunu da Okuyabilirsin...
Belediye Kurulamayacak Yerler

3- Kısıtlı olmamak: Gerçek kişinin fiil ehliyetinin mahkemece sınırlandırılması ya da tamamen kaldırılmasını ifade eder. Ergin kişinin kısıtlanma nedenleri şu şekildedir: Kötü yaşam tarzı, kötü yönetim, alkol-uyuşturucu bağımlılığı, savurganlık, akıl hastalığı ya da zayıflığı. Bir yıl ya da üzerinde özgürlüğü kısıtlayıcı ceza. Yaşlılık, bakıma muhtaçlık gibi.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak