Erektil Disfonksiyon Nedir? Tanı Ve Tedavi Yöntemleri | Onlinezeka

Erektil Disfonksiyon Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Erektil Disfonksiyon Hakkında Genel Bilgiler

Tüm canlılar gibi insanlar da nesillerini sürdürmek için üremeye programlıdır.
Bu program, nitel ve nicel farklılıklar göstersede sonuçları bakımından aynıdır.
Canlılarda,özellikle memelilerde cinsel işlev bozuklukları günümüzde üzerinde
durulan önemli konulardandır. Araştırma ve çalışmalar insan üzerine, daha
doğru bir söylem ile erkekler üzerine yoğunlaşmıştır. Neden erkekler çünkü, cinsel aktivitede kadın
tarafında kaynaklanan yada bildirilen sorunlar azdır veya daha sorunsuz atlatılabilmektedir.
Erektil disfonksiyon (iktidarsızlık); doyurucu bir cinsel aktivite için penil olğunluğun (sertleşme)oluşmaması ve sürdürülememesi olarak tanımlanır.İnsanlık tarihi boyunca erkekler için en önemli sorunlardan biri olarak süregelmiş ve yakın zamana kadar bu amaçlı birçok tedavi yöntemleri denenmiştir.Bunlar arasında özel macunlar, bitkiler,bazı hayvanların uzuvları vs. sayılabilir. Kalp üzerine yapılan ilaç araştırmaları esnasında tesadüfen bulunan ”sildenefil”bu alanda bir çığır aşmıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Okul Çatıları İle İlgili Yapılabilecek İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri

Erektil disfonksiyon 40 yaş üzerindeki her iki erkekten birinde görülebilen bir durumdur.Bu durum kalp hastalarında ikiye katlanmaktadır.Bu oranlar terapi almayan veya kapalı toplumlarda daha yüksek bulunmaktadır. 2025 yılında sadece Avrupa’da 40-50 milyon erkeği etkileyeceği öngörülüyor.

Sertleşmenin olabilmesi için penil arterden kan akımın tam olması gerekir.Gelen kan kavernöz doku içine dolar ve kapak sistemi kapanır ve sertleşme sağlanır. Eğer, kavernöz yapı bozuk,veya penil arter yetmezliği var ise sertleşme olmaz yada yetersiz olur. Yine depresyonda veya stres durumlarındada bu olay yaşanır.

Kan akımındaki kontrol,kavernöz dokudaki endotel ve sinir hücrelerinden salgılanan nitrik oksit tarafından sağlanır. Nitrik oksit,siklik guanozin monofosfat(sGMP) yapımını uyarır.Sildenafil sitrat veya benzer ilaçlar; selektif ve potent bir fosfodiesteraz 5 (PDE-5) enzimi inhibitörüdür.Bu enzim esas olarak penisde kavernöz korpüsde yüksek konsantrasyonda bulunmakla birlikte, vasküler düz kaslar, organ düz kasları ve trombositlerde de bulunur. Sildenafil;spesifik PDE-5 enzimini inhibe ederek,kan akımını artıran cGMP seviyesini yükseltir. Cinsel uyarı ile SGMP yapımı arttığında sGMP’yi parçalayan enzimleri baskılar ve sertleşmeyi ve sertleşmenin uzun sürmesini sağlarlar.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sarımsak Kilo Verdirir Mi?

Penil kan akımı ve kavernöz yapı ciddi travmalar olmadıkça kolay kolay bozulmaz. Bu noktadan hareketle söyleyebiliriz ki: Erektil disfonksiyonların büyük bir kısmı tanı hatası veya stres kaynaklıdır.Yine bu bozukluk kalp hastalığının ilk bulgusuda olabilmektedir.Diğer sebepler arasında tansiyon yüksekliği,damar sertliği,kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, diğer ağır hastalıklar(kanserler,böbrek yetmezliğivs.), siğara ve alkol,ağır yemekler,uzun süre bisiklete binme hareketsizyaşam, penil ve ürolojik hastalıklar vs.sayılabilir.

Erektil disfonksiyonu var diyebilmek için birçok tahlilin ve tetkikin yapılası gerekir.Bunlar kan tahlilleri ve penil aktivite testleridir. Normal insanda 40′ lı yaşlarda haftada 2-4 cinsel aktivite sağlıkla yapılmaktadır. Daha fazlasında yetersizlikler yaşanabilmektedir ve bu durum erektil disfonksiyon olarak yorumlanabilmektedir, Yine normal insanda”sabah sertliği” olur. Eğer bu sertlik varsa, erektil disfonsiyon yoktur denebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Zeyin Çekirdeği Yutulur Mu?

Tedavide ilk yapılacak şey kalap ve genel vücut sağlığının korunmasıdır.Ağır beslenmeden kaçınmak,yürüyüş yapmak, alkol ve sigara ve stresten uzak kalmak,yeterli uyku vs. ilaçlar sonraki aşamada tercih edilmelidir.Bu amaçla sildenefil, tadalafil,bazı bitki çayları kullanılmaktadır. Penil bozukluk varsa bu ilaçlar etkisizdir.Eğer sistemik bir hastalık varsa bu hastalığında tedavisi gereklidir.

Opr. Dr. Muharrem Yılmaz
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak