Ekmek Nedir? Çeşitleri, Yapılışı Ve Besin Değerleri | Onlinezeka

Ekmek Nedir? Çeşitleri, Yapılışı ve Besin Değerleri

Nimet dediğimiz, kutsal olan ve yere düştüğünde alıp öptüğümüz ekmeğin kültürümüzdeki yeri ve önemi çok büyüktür. Sadece ekmekle bir öğün atlatmak, günlerce hatta aylarca ekmek yiyerek hayatta kalmak mümkündür. Ekmek, çoğunlukla buğday olmak üzere tahılların unundan elde edilen hamurun pişirilmesiyle elde edilen yiyecektir. Un, su ve ateş üçlüsü ekmeğin yapımı için yeterlidir.

Katkısız ekmek yapımı hamur haline getirilmiş tahılın ateşte uygun şekilde pişirilmesidir. Bu nedenle ekmeğin evde yapılması oldukça kolaydır. Ham maddesi tahıl unudur. Hasat mevsimi tane olarak elde edilen tahıl (buğday, arpa, çavdar, yulaf vb), taş, saman çöpü vb maddelerden arındırılmak için eleklerden geçirilmektedir. Daha sonra değirmenlerde öğütülerek un haline getirilip depolanır, paketlenir veya torbalara konulur.
Un, tekne veya kazanda hamur kıvamına gelinceye kadar suyla karıştırılıp yoğrulur ve daha sonra istenilen ekmek şekli verilir (pide, somun vb) İmkanlara, istenilen pişirme şeklinde göre hamur, tandır, sac, fırın ya da tepside pişirilerek tüketilmeye hazır hale gelir. Saf ekmekteki tüm bileşenler un, maya, tuz ve sudur. Maya, hamuru ekşitip kabartmak için kullanılır. Bu maya, bir parça ekşi hamur olabileceği gibi fenni hamur mayası da olabilir.
Ekmek yapımı için hazırlanan hamur, hazırlanırken kullanılan su ve un oranına göre üç çeşit olabilir. Su oranı % 65 ise lüks ekmek hamuru, %60 ise ekmeklik hamur ve % 40-50 ise çöreklik hamur…

Ekmeğin bileşimi:

Su (yüzde 30-40)
Proteinler (% 6 – % 8)
Glüsitler (% 50 – % 55)
Lipitler (% 0,4 – % 0,8)
Madenî tuzlar (% 1,5 – % 2)

Bunu da Okuyabilirsin...
Cankurtaran Belgesi Nasıl Alınır?

Ekmeğin kalitesi, kullanılan una ve pişirme süresine bağlıdır. 73 – 76 randımanlı unlardan francala, 78 – 80 randımanlı unlardan beyaz ekmek, daha yüksek randımanlı (kepekli) unlardan kara ekmek (kepekli ekmek) elde edilir.

Ekmek çeşitleri

Ekmeğin; kullanılan tahılın cinsine, kullanılan bileşenlere göre, ekmeğin şekline göre ve pişirildiği yere göre çeşitleri vardır. Buğday Ekmeği, arpa ekmeği, çavdar ekmeği, tahıl ekmeği, yulaf ekmeği, sarı buğday ekmeği, köy ekmeği, kepek ekmeği, standart beyaz (Türk) ekmeği ile susamlı, ay çekirdekli, ruşeyimli, haşhaşlı, zeytinli ve cevizli ekmek, mısır ekmeği, tuzsuz ekmek, tandır ekmeği, francala, baget, lavaş ekmeği, sac ekmeği ve tandır ekmeği ilk akla gelenlerdir.

Pişirme tarzına göre, ev ekmeği ve fırın ekmeği olmak üzere iki türü vardır. Ev ekmeği, hamurun elle yoğrularak, saçta, tandırda veya basit fırınlarda pişirilmesi yoluyla yapılır. Saçta pişirilen ekmeğe bazlama ve yufka denir. Tandır ekmeği daha çok ünce ve yaprak şeklindedir. Bazı bölgelerimizde tandır ekmeği kurutularak, uzun süre tüketilebilmektedir. Ev fırınlarında ise daha çok somun yapılır. Güllaçlar, mayasız ekmekten yapılır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ormancılık Nedir? Ormancılığın Amacı ve Ormancılık Meslekleri

Evde ekmek yapımı

Köylerde zorunluluktan, şehirlerde de başta hobi amaçlı olmak üzere ev yapımı ekmeğe ilgi artmaktadır. Bu ilgiyle birlikte ekmeğin yapımını kolaylaştırıcı, başta ekmek makineleri olmak üzere çeşitli ürünler piyasaya sürülmektedir. Makinelerle birlikte gelen kullanım talimatnameleri ve tariflerde belirtilen ölçü birimlerini kullanarak, çok lezzetli ve sağlıklı ekmek yapımı mümkündür.

Making bread at home-Evde ekmek yapımı

Normal ekmeğin yapılışı:

1 Kg un,
600 ml kadar ılık su
42 gr (1 paket) taze maya,
12 ile 20 gr arası tuz
Hepsi iyice karıştırılır, yoğrulur ve 30-40 dakika çukur ve geniş bir kaba konarak üstü plastik bir örtüyle örtülür. Sonra bastırıp yuvarlayarak havası alınıp, şekil verilir. Uzun ya da yuvarlak biçimde şekil verildikten sonra 40 ile 60 dakika kadar tepside üstü naylon örtüyle örtülerek yine hava almayacak şekilde mayalanması beklenir, son anda üzerine yoğurtla ya da unla sulandırılmış sıvı sürülür. Daha sonra doğru yerlerden kesikler atılarak 220-230 °C derece fırında pişirilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sivil Şehit İçin Çalışma, Sivil Şehit Nedir?

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak