Efor Testi Nedir? Nasıl Yapılır? | Onlinezeka

Efor Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Efor Testi denilen, “tread mill” adıyla bildiğimiz motorlu bir koşu bandı üzerinde kardiyolog uzman doktor ve teknisyenin denetiminde yapılan test türüdür. Göğüs bölümünde EKG kaydı amacıyla elektrotlar vasıtasıyla uygun koşullarda nabız ve tansiyonunuz ölçülmesidir. Daha sonra yatarken, ayakta dururken ve 60 saniye süreyle derin nefes alıp verirken EKG’niz çekilmeye devam edecektir. Standart bir testin başlangıcında koşu bandı kademeli olarak yavaş ve az eğimle hareket eder. Daha sonra her üç dakikada bir kere hız ve eğimde uygulanan egzersizlerde bir miktar artış olur. Başlangıçta belirli bir tempoyla yürümeniz yeterli olacaktır. Daha sonraki kademelerde koşmanız gerekebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Miyop nedir? Ne zaman durur? Tedavi yöntemi...

Bu testin asıl amacı kalbe giderek artan bir yük bindirmek ve kalp hızını yaşınıza göre hesaplanan değerlere ulaşıp ulaşmadığına bakılmasıdır. Egzersiz süresi mevcut yaşınıza ve sizin efor kapasitenize göre değişecektir. Ortalama olarak süre yaklaşık 8 ila 10 dakikadır. Test süresince kalp ritminiz düzenli olarak takip edilir ve her bir kademede (bir kademe = 3 dakika) kan basıncınız sürekli olarak ölçülür.

Efor Testi Öncesi Ne Yapılması Gerekir?

  • Efor testi yapılmadan en az iki saat öncesinden hiçbir şey yenilmemelidir. İki saat öncesinden sigara içilmemelidir.
  • Düzenli aldığınız ilaçlar var ise bunları daha önceden doktorunuza danışmayı unutmayınız. Bazı ilaçlar testin sonucunu etkileyebilir.
  • Teste başlamadan mutlaka rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Test zamanı yanınızda eşofman veya şort ve spor ayakkabısı getirmek sizin için daha yararlı olacaktır.
  • Eğer doktorunuz günlük testi yapmanızı istediyse, lastik alçak topuklu bir ayakkabı ve rahat pantolon giyilmesi yine hareketleriniz için daha uygundur.
Bunu da Okuyabilirsin...
Çiriş Otunun (Yabani Pırasa) Faydaları

Efor Testi Sırasında Ne Olur ve Ne Yapmanız Gerekir?

Test sırasında herhangi bir rahatsızlığınız (göğüs kafesi ağrısı, nefes almakta zorluk, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, bacak ve eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik vb.) ortaya çıktığı anda testi yapan uzman ekibi lütfen bilgilendiriniz. Efor testinin egzersiz yapılan bölümü, koyulan hedef kalp atım hızına ulaşmanız, yorulmanız veya devam etmenizi zorlaştıran ya da önleyecek şikâyetlerinizin ortaya çıkması durumunda veya uzman doktorun karar vereceği konular görülürse test sonlandırılır. Bu kısımında en az beş dakika süreyle kalp ritim takibi, EKG ve kan basıncı kayıtları yapılır, tutanakları hazırlanır ve kayıt altına alınır.

Efor Testi Sonuçları Nelerdir?

Normal bir durumda kalp hızı, yaş ve mevcut kondisyona göre artış görülmektedir. Fakat kalp rahatsızlıklarını düşündüğümüz zaman, rahatsızlığı bulunanların yüzde 60-60’inde kalp hastalıklarının teşhisi doğru olarak verilebilmektedir. Eğer sizde bu konularda sıkıntı yaşıyorsanız en yakın hastaneye giderek bir efor testi yaptırabilirsiniz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Aronia Meyvesinin Faydası Ve Tüketimi

Önemli Not:
Bilgitor.com
sağlık kategorisindeki yer alan diğer yazılar gibi Efor Testi Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı yazı da genel bilgilendirme amaçlıdır. Aile hekiminiz size gerekli bilgileri verecektir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak