Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı nedir? Nasıl Yapılır? Bu sanatta kullanılan malzemeler nelerdir? Sorularının yanıtlarını ve geçmişi tarihe dayanan bu özel el sanatı üzerine tüm merak ettiklerinizi yazımızın ilerleyen satırlarında bulabilirsiniz.

Sanatçının hayal dünyasıyla birlikte yenilikçi bir ruhu yansıtan Ebru sanatı, farklı kültürlerde farklı şekillerde kullanılmış olsa da aslını Osmanlı’da bulmuştur. Ebru teknesinden çıkan ve bazen karmaşık gelen o tablo, sanatçının ruhunu bizlere yansıtan muazzam bir sonuca ulaşarak herkesi kendine hayran bırakır.

Renklerin Ebru teknesindeki suda ayrı bir hayat bulması olan Ebru, hem klasik hem de modern görsel sanatlar arasındadır. Her dokunuşun usta ellerde büyüleyici bir görüntüye büründüğü bu sanat, özellikle Osmanlı döneminde en muhteşem günlerini yaşamıştır. Hatta öyle ki, o dönemlerde birçok insan için önemli birer kazanç kapısı haline dönüşmüştür.

Ebru Sanatı Nedir?

İlk olarak “Ebru sanatı nedir?” sorusunu yanıtlamak istiyoruz. Ebru teknesi olarak anılan bir teknenin içerisinde bulunan kitre ile yoğunluk kazandırılan suyun üzerine farklı renklerde dökülen boyalardan farklı şekiller elde edilip, bu şekillerin kâğıt üzerine özel bir teknikle aktarılması sanatıdır diyerek, Ebru sanatı için tanımlama yapabiliriz.  

Bunu da Okuyabilirsin...
Yerel Seçime Girecek Partiler

Görsel sanatlar arasında fazlaca ilgi gördüğü kadarda zevkli olan Ebru, çeşitli şartların sağlanması ile gerçekleştirilir. Örneğin oda sıcaklığından boya ve fırça kalitesine kadar birçok etken, bu sanatın en iyi şekilde icra edilmesi için önemlidir.

Ebru Sanatında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Ebru sanatı nedir? konusu üzerine bilgi edinmemiz ardından bu önemli sanatı uygulayabilmek adına hangi malzemelere ihtiyaç duyduğumuza yakından bakalım.

Ebru sanatını klasik anlamda icra etmek için ihtiyaç duyacağınız en önemli malzemeler, şunlardır;

Ebru teknesi: Kitre ile karıştırılan suyun konulduğu ve sanatın ön aşamasının icra edildiği kaptır.

Gül dalı veya at kılı: Yaşlı atların kılları veya gül dalından, tekne içerisindeki boyaya şekil verilir. Gül dalının kullanılmasındaki temel neden, teknedeki sıvı nedeniyle küf tutmaması içindir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kooperatif Nedir? Kuruluş, Organları ve Çeşitleri

Öd: Hayvanların safra kesesinden elde edilen öd, Ebru sanatının icrasında kullanılan önemli malzemelerden biridir. Daha çok büyükbaş hayvan ödleri tercih edilirken, kalkan balığı gibi hayvanların ödleri de Ebru sanatında kullanılmaktadır. Bu malzeme, daha çok hazır olarak satılır.

Toprak boyalar: Ebru icra edilirken istifade edilen boyalar, topraktan imal edilmektedir.

Su: Salep, denizkadayıfı, boy tohumu ve kitre ile hazırlanan Ebru suyu, sanatın icra edilmesinde en önemli unsurlardan biridir. Geçmişte yağmur suyu kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da kesinlik kazanmamıştır.

Kâğıt: Parlak olmayan ve emici özelliği yüksek olan kâğıtlar, birinci kalite olmalıdır. Teknede sanatın tamamlanmasının ardından elde edilen şekil, kâğıt üzerine aktarılır.

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı nedir? konusu üzerine bilgi edinmenin ardından elbette ki sıra bu özel sanatın nasıl yapıldığına geldi. Tüm malzemeleri tedarik ettikten sonra, öncelikle Ebru teknesi içerisine kitreli suyu doldurarak çalışma için en uygun kıvamı almasını sağlayın. Uzman birinden bu konuda yardım almanız, amatör bir sanat icra edecek olsanız bile sonucu daha değerli kılacaktır. Genellikle kullanacağınız iki litrelik suya, 2 çorba kaşığı miktarında kitre eklemeniz gerekir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kabzımal Ne Demektir? Ne İş Yapar?

Karışımı iki gün beklettikten sonra, tülbent yardımı ile süzün. Toprak boyayı kullanarak, zemin rengini oluşturduktan sonra, öd ekleyip suyu karıştırın. Ardından tüm karışım, 15 günden daha uzun süre bekletilmelidir.

Gül dalı veya at kılı ile tekne içerisinde dilediğiniz şekilleri yaparak, çalışmanın en önemli bölümünü tamamlayın. Boya damlatılırken fırça kullanılması, sanatın icrasında önemli bir yer tutar. Son olarak birinci sınıf hamurdan yapılmış kâğıdı Ebru teknesi üzerine örtüp, bir hamlede çekerek kâğıdı kurumaya bırakarak işlemi tamamlayın.

Ebru sanatı nedir, nasıl yapılır ve kullanılan malzemeler nelerdir? sorularını yanıtladığımız bu içeriğimizin ardından daha fazla bilgiye ulaşmak ve farklı konularda da içeriklerimize göz atmak için sizi “Genel Kültür” kategorimizdeki yazıları da incelemenizi öneririz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak