Dünya Ruh Sağlığı Günü (World Mental Health Day), her yıl 10 Ekim’de dünya genelinde ruhsal, zihinsel sağlığın önemine dikkat çekmek ruh sağlığı konularındaki çalışmaları desteklemek ve sosyal farkındalık sağlamak amacıyla kutlanan bir gündür. 10 Ekim günü yapılan etkinlik ve çalışmalarda akıl sağlığı konularında çalışan tüm paydaşların çalışmalarından bahsetmeleri yanında tüm dünyada akıl ve ruh sağlığı hizmetlerini, en olumlu şekilde toplumların yararına sunmak için yapılan proje ve çalışmaların sunumu yapılır.
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bir projesi olan ve 1992 yılından beri kutlanan bu günün önemi ve anlamı her geçen gün artmaktadır. Özellikle modern toplumlarda hızla gelişen yeni endüstri, yeni çalışma tarzları ve sosyal değişiklik bireylerin yabancılaşmasını ve davranışsal sorunların artmasına neden olmaktadır. Ekonomik, fiziksel, sosyal ve teknolojik değişimlerin birey üzerindeki olumlu veya olumsuz psiko-sosyal etkileri önemlidir. Bununla birlikte gelişen tıp teknolojileri ve tabi ki ruh sağlığı hastalıklarının tanı ve tedavisindeki gelişmeler nedeniyle konuya dahil kişi sayısı istatistiklerinde de yüzdesel artışlara neden olmaktadır.
Bu istatistiklerden en önemlisi de tüm ruhsal hastalıkların yaklaşık yüzde ellisinin 14 yaşına kadar kendini gösteriyor olmasıdır. Buna rağmen uzmanlar yukarıda belirttiğimiz görüşün tersine, çoğu vakanın tespit edilmediği için tedavi olgusunun da söz konusu olmadığını belirtiyorlar. Ergenlerde depresyon öne çıkarken, 15-29 yaş arasında intihar sonucu ölüm vakaları görülüyor. Adolesanlarda alkol ve uyuşturucu bağımlılığı birçok ülkede önemli bir konudur. Bir diğer endişe kaynağı ise beslenme bozukluklarıdır.
Belirtilen sorunların üstesinden gelmek için önleyici tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün amaçlarından biri tam da budur. Psikiyatrik ve nörolojik hastalıkları önlemek, hastaların tedavi ve bakım olanaklarını iyileştirmek … Bir diğer amaç ise ruh sağlığı hastalarının sesini duyurabilmek, toplumsal bilgi ve anlayış geliştirmektir.
Her yıl belirli konulara odaklanılan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde 2018 yılında Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı konusu işlendi.
Geçmiş yıllardaki Ruh Sağlığı Günü gündemleri
2017 yılı gündemi: iş yerinde ruh sağlığı
2016 yılı gündemi: Psikolojik İlk Yardım
2015 yılı gündemi: Ruh Sağlığı ve Saygınlık
2014 yılı gündemi: Şizofreni ile yaşamak
2013 yılı gündemi: Ruh Sağlığı ve Yaşlılar
2012 yılı gündemi: Depresyon ve Küresel Kriz
2011 yılı gündemi: En İyi Yatırım Ruh Sağlığına Yatırım
2010 yılı gündemi: Stigma(damgalama)
2009 yılı gündemi: Ruh Sağlığında Birinci Basamak Sağlık Hizmeti:Tedavinin Geliştirilmesi ve Ruh Sağlığının İyileştirilmesi
2008 yılı gündemi: Ruh Sağlığının Küresel Öncelik Haline Getirilmesi
2007 yılı gündemi: Değişen Dünyada Ruh Sağlığı: Kültür ve Kimlik Farklılıklarının Etkileri
2006 yılı gündemi: Ruh Hastalıkları ve İntihar
2005 yılı gündemi: Yaşam Boyu Beden ve Ruh Sağlığı”
2004 yılı gündemi: Beden ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki
2003 yılı gündemi: Çocuk ve Yetişkinlerde Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar
2002 yılı gündemi: Çocuk ve Yetişkinlerde Şiddet ve Travmanın Etkileri
Kaynak: Dünya Ruh Sağlığı Günü Ne Zaman ve Niçin Kutlanır?