Devrim Otomobili'nin Hikayesi | Onlinezeka

Devrim Otomobili’nin Hikayesi

Devrim Arabasının Tarihi

Ulaştırma Bakanlığı, işinde uzman 23 mühendisi Ankara’ya davet etmişti. 16 Haziran 1961’de Bakanlıkta toplanan mühendislere, Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel‘in gizli bir emri okundu. Emirde 29 Ekim ı961’e yetiştirilmek üzere, tüm parçalan ile yerli olan bir otomobil yapılması isteniyordu. Otomobil, tamamen Türk zevk ve estetiğini yansıtacaktı. O günün koşullarında Türkiye’de otomobil üretmek hayal bile edilmezken genç mühendisler işi kabul ettiler. Fakat verilen süre çok azdı. Cumhuriyet Bayramı‘na 129 gün vardı. Bu nedenle zaman kaybetmeden işe başladılar. Çalışma yeri olarak Devlet Demiryollarının Eskişehir’deki Cer atölyesini seçmişlerdi. Kendilerine güvenleri tamdı, başaracaklarına inanıyorlar­dı. Hepsinden önemlisi yapacakları işin, Türk ulusal guru­runun simgesi olacağımn farkında idiler. Bu heyecanla işe başladılar.

Bunu da Okuyabilirsin...
Atatürk'ün Ölümü ve Cenaze Töreni

Tatil yapmadan, çok az uyuyup sürekli çalışa­rak, kendilerine tanınan sürenin sonunda “Devrim” ismini verdikleri üç tane binek otomobil imal etmeyi başardılar. Parçaları tamamen yerli olup elde yapılmıştı. Birçoklarının başaramadığı bir imkânsızı gerçekleştirmişlerdi ve karşıla­rda Türk sanayi tarihinin ilk yerli otomobilleri duruyor­du hem de çalışır durumda. Arabalar 1250 kg ağırlığında 4 vitesli, 4,5 m. uzunluğunda, 1,8 m. eninde ve 1,55 m. yük. sekliğinde idiler. İkisi krem, biri siyah olan otomobillerin Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara’da yapılacak tö­rene yetişmesi gerekiyordu. Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel, geçit törenlerine “Devrim“le katılmak isti­yordu. Amacı ilk Türk otomobillerini herkese tanıtmak­tı. Bu nedenle trene yüklenen arabalar, 28 Ekim akşamı Ankara’ya getirtilerek Devlet Demiryollarının Sıhhiye’deki atölyelerinde bakıma alndı. Kontrol sırasında arabalara çok az benzin konmuştu. Ertesi gün Hipodrom’a giderken yoldaki bir benzinlikte depolar doldurulacaktı. O gece sa­kin geçmiş ve dikkate değer bir olay yaşanmamıştı. Fakat 29 Ekim sabahı herkeste bir acelecilik ve tedirginlik vardı. Cemal Gürsel’i götürmek üzere gelen bir ekibe arabalar teslim ediliyordu.

Bunu da Okuyabilirsin...
Huma Kuşu Türküsü Ve Hikayesi

Zaman çok dardı ve tören nerede ise başlayacaktı. Bunun için hemen yola çıkıldı. Törene yetişememe endişesi ile herkes panik içinde olduğundan arabalara yolda benzin koymak unutuldu ve depolarındaki çok az benzinle törene kılpayı yetiştiler. 

Devrim Arabası Neden Üretilemedi?

Cemal Gürsel otomobilleri görünce çok mutlu oldu. Resmi geçide katılmak üzere büyük bir gurur ve mutlulukla krem rengi Devrim’e bindi. Aracı, Yüksek Mühendis Rıfat Serdaroğlu kullanıyordu. Biraz sonra tö­ren alanına gireceklerdi; fakat araba birden boğuk bir ses çıkartarak durdu. Cemal Gürsel sürücüye niçin durdu­ğunu sorunca Rıfat Bey mahcup bir ifadeyle “Benzin bitti Paşa’m,” dedi. Bu lafı duyan Gürsel’in yüzündeki mutlu­luk hali kayboldu kızgın bir ifade ile Rıfat Bey’e dönerek ”Batı kafası ile otomobil üretiyor, doğulu kafası ile benzin koymayı unutuyorsunuz!” diyerek araçtan inip oradan uzaklaştı. Bu olaydan sonda Devrim’den hiç kimse söz etmedi. Gürsel’in bir emri ile yapılan ilk Türk otomobili yine onun ilgisizliği ile çürümeye terk edildi

Bunu da Okuyabilirsin...
Kahvenin keşfi ve hikayesi
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak