Deneme İle Makale Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? | Onlinezeka

Deneme İle Makale Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?

Deneme Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır?

Deneme, yazarın herhangi bir konuda kişisel duygu, düşünce ve görüşlerini kesin yargılar belirtmemekle birlikte anlattığı konuyu ispatlama amacı gütmeden bilimsellikten uzak samimi üslupla yazdığı edebi metin yazılarıdır.

Deneme yazısı yazmak aslında kolay göründüğü kadar da zor bir iştir. Öncelikle yazar yazacağı deneme yazısı için kafasında konuyu belirlemeli ve o şekilde yazısını yazmaya başlamalıdır. Yazarın üslubunun samimi, etkileyici olması gerekmektedir. Yazılan deneme yazısı sohbet havasında ilerlemeli ve bir sonuca varıp varmadığı önemli değildir. Önemli olan yazının okuyucuda bıraktığı izdir. Yazar yazısını kendi kendine konuşur gibi veya bir arkadaşıyla konuşur gibi açık ve anlaşılır bir dille yazmalıdır. Bu şekilde hem okuyucuyu kendine çeker hem de yazdığı yazı tam anlamıyla bir deneme yazısı hâline gelir. Yazarın yazdığı yazıyı içinde kaygı güderek yazması o yazıyı deneme yazısı olmaktan çıkartır. Yazının kaygısız ve bir şeyleri ispatlamaya çalışılmadan yazılması ön planda olmalıdır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türk Edebiyatında Roman

Deneme yazısı yazabilmek için kısaca samimi, anlaşılır, içten ve etkileyici olmak yeterlidir.

Türk Edebiyatı’nda En Ünlü Deneme Yazarları Kimlerdir?

Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Mahmut Sadık, Küçük İskender, Ceyhun Atıf Kansu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Salah Birsel, Cemil Meriç, Ahmet Haşim, Refik Halit Karay, Falih Rıfkı Atay, Özdemir Asaf Türk Edebiyatı’ndaki başlıca ünlü deneme yazarlarıdır.

Makale Nedir? Nasıl Yazılır?

Makale: giriş, gelişme, sonuç olmak üzere 3 bölümden oluşan yazılardır. Yazarın belli bir konuda bilgi vermek amacıyla kanıtlanabilir belgeler, öznel olmayan veriler eşliğinde nesnel bakış açısıyla anlaşılır bir dil ile yazdığı bilimsel yazılardır.

Makale yazısı yazabilmek için yazarın donanımlı ve bilgi birikiminin epey fazlaca olması oldukça önemlidir. Bunun yanında yazar araştırma yapmayı sevmeli, kelime dağarcığı geniş olmalı, Türkçe dil bilgisine hakim olmalı ve yazısını imla kurallarına uyarak yazmalıdır. Yazar yazdığı makale yazısını çeşitli örneklendirmeler yaparak zenginleştirebilir. Çünkü yazının kanıtlanabilir ve kesinlik taşıması makale yazısının olmazsa olmazıdır. Yazının sonunda mutlaka bir sonuca varılmalıdır, sonuç kısmının açık net bir şekilde ifade edilmesi gereklidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Biyografi Nedir, Nasıl Yazılır?

Türk Edebiyatı’nda Önemli Makale Yazarları Kimlerdir?

Namık Kemal, Ziya Paşa, Peyami Safa, Yaşar Nabi Nayır, Ziya Gökalp, Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi yazarlar önemli makale yazarlarıdır.

Deneme Yazısı İle Makale Yazısı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Deneme yazısı yazmak uzmanlık gerektirmezken makale yazısı yazmak uzmanlık gerektirir. Deneme,  samimi bir üslupla duygu ve düşünce içerecek şekilde öznel anlatım ile sohbet havasında arkadaşça yazılırken makale, ciddi bir üslupla nesnel anlatım ile kesinlik içeren bilgiye dayalı bir şekilde yazılır. Deneme yazısında sonuç bölümü önemli değilken makale yazısında mutlaka bir sonuç bölümü olmalıdır. Deneme yazılarında makaledekiler gibi kurallar kesinlik bildiren yargılardan çok özgürce yazılmış yazılar vardır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak