Bu Yazıda Neler Var?
Ev kazaları deyip geçmeyin. Özellikle çocukların karşılaştığı ev kazaları ölüm veya ölümlere neden olabilir. Evde küçük çocuk varsa, istenmeyen tatsız kazalar yaşanmaması için önleyici tedbirler almak şart. Alınabilecek çok basit bazı önlemlerle ev kazalarının önüne geçmek mümkün. Yaz aylarında çocukların sık sık boğulma, yanma, düşme, zehirlenme gibi nedenlerle yaralandıklarını veya yaşamını kaybettiklerini dikkate alarak hem yetkililer hem de anne babalar önlemlerini artırmalıdır.
Gerek ev kazaları gerekse çalışma hayatındaki kazaların önlenmesi için toplumsal bir duyarlılık oluşturulması şart. Okullarda İş Güvenliği ile ilgili farkındalık çalışmalarına daha fazla önem verilmesi, kurallara uymanın sadece yasal mercilerle denetlenmesi değil, kişisel duyarlılıklarla yani güvenlik ve kurallara uygun hareket etme kültürünün yerleşmesi gerekli. Yolda yürürken sağdan gitmeye özen gösterilmesi, araçların dönüş hareketlerinde yol boş da olsa mutlaka sinyal vermesi, yine yol boş olsa da mutlaka kırmızı ışıkta durması bir güvenlik kültürü meselesidir.
Güvenlik Kültürü Ama Her Yerde!
Güvenlik, yaşamın tüm alanlarındaki en önemli olgulardandır. İş Kazaları, gerekli önlemler alındığı taktirde %98 oranında önlenebilmektedir. Bu önlemler sadece işyerlerinde değil, sokakta, evde, okulda, metroda kısaca hareketin olduğu her yerde alınmalıdır. Konutların güvenli hale getirilmesi için anne – baba, iş yerleri için işveren, kamu alanları için de devletin bu tedbirleri alması gereklidir.
Ev Kazalarını Önlemek İçin Bazı Tedbirler
Özellikle çocukların merdivenlerden düşmemesi için önlem düşünmeli, mutfak veya girilmesi tehlikeli olabilecek bölümlere kontrolsüz geçiş önlenmelidir. Bunun için güvenlik kapıları takılabilir. Pencereden düşme olayları azımsanmayacak bir istatistiğe sahiptir. Bu nedenle özellikle çocuklar yalnızken pencereler açık bırakılmamalıdır. Daha iyi çözüm ise okullarımıza da önerdiğimiz ve oldukça ekonomik çözüm sunan pencere güvenlik kilitleridir.
Okullarda ve evlerde alınacak önlemlerin belirlenmesinde yaşanan kazaların istatistikleri önemli. Örneğin dolap devrilmeleri ne yazık ki ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu yüksek riskli tehlikeli durum için tehlikeli hareket çocukların dolaplara asılmasıdır ve maalesef bu iki unsur birleşince kazaya neden olur. Yine açık dolap kapıları çarpmalara, takılıp düşmelere neden olurken, çocukların çekmecelere elini sıkıştırması da mümkündür. Bu tehlikeli durumların ortadan kaldırılması için dolapların duvarlara sabitlenmesi, dolap kapaklarının sürekli kapalı tutulması, çekmecelerin de kilitlenmesi yeterlidir.
Genellikle mutfaklarda bulunan her türlü kesici alete, evde kullanılan başta deterjan ve ilaçlar olmak üzere her türlü kimyasala erişimin engellenmiş olması gerekli. Bunun için güvenlik kilitleri yine alınacak en basit önlemdir. Yine mutfaklarda alınması gereken önemli bir tedbir de gaz ocaklarıdır. Gaz ocaklarının vanası, küçük yaramazların her zaman ilgisini çeker. Ocaktaki yemek, kaynar su, süt vb ile elektrikli su ısıtıcılarına çocukların yaklaşması önlenmelidir.
Mobilyaların keskin, sivri, kenar ve köşeleri yaralanmalara neden olabilir. Önlem olarak köşe ve kenar koruyucuları iyi bir seçenektir. Elektrik asla şakaya gelmez. Çocukların elektrik prizleri ile oynamasını önlemek için priz koruma aparatları önerilebilir. Banyoda düşme vakaları yaşanmaktadır. Düşerek başın çarpmasına önlem için batarya koruyucusu düşünülebilir.
Özellikle yaz tatilinde küçük çocukların yüzme havuzuna düşmesinin önüne geçilmesi için yetişkin denetiminin yanında havuz güvenlik bariyeri de önemlidir.
Şahbender KORKMAZ
(A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı)
Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Derneği (KİSGUD) Başkanı