Çiya (chia) Tohumu Zayıflatır Mı? Kullanımı...

Çiya tohumu zayıflatır mı? Kullanımı, faydaları ve zararları…

Çiya (chia) tohumu gluten içermemesi yönüyle birçok diyet listesinde gördüğümüz besinlerden bir tanesi. Peki, çiya tohumu sağlık açısından faydalı mı? Zayıflatıyor mu? Zararları var mı? Çiya tohumu nasıl kullanılır?

Şarkıcı İrem Derici’nin ‘Nasıl zayıfladınız?’ şeklindeki soruya ‘Çiya tohumu sayesinde’ diye bir yanıt vermesi, çiya tohumunu bir anda daha da popüler hale getirdi.

Toplum arasında çiya tohumunun zayıflattığına dair söylentiler olsa da ABD’de yapılan testlerde böyle bir etkisinin olmadığına dair bilgiler elde edildi. Hatta fazla tüketilmesi çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Şifalı bir bitki olan çiya tohumu sırf zayıflamak adına değil bilinçli şekilde tüketilmelidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kırıklar Nasıl Oluşur? Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Çiya tohumunun omega 3 ve omega 6 değerleri oldukça yüksek. Keten tohumu ile aynı özelliklere sahiptir. Çiya tohumu olduğu gibi tüketilebileceği gibi yulaf ve çavdar gibi çeşitli besinlerle karıştırılarak da tüketilebilir.

Çiya tohumu yüksek miktarda kalsiyum içerir. Kan sulandırıcı etkisi vardır. Gluten içermemektedir. Magnezyum barındıran çiya tohumu, B ve D vitaminlerinin emilimini arttırır. Fosfor yönünden zengin olan çiya tohumu, hücre ve dokuların zedelenmesi noktasında onarıcı rol oynar. Uzun süre tok tutar.

Çiya tohumu nasıl kullanılır?

2 yemek kaşığı kadar beslenmelerinize karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca öğüterek ya da tane olarak da tüketebilirsiniz. Sabah omletlerinde, müslinizde, yulaf gevrekli sütlü kahvaltılarınızda, salatalarınızın içinde kullanabilirsiniz. Pilavlarda yada dolmaların içine eklenebilir. Özellikle börek ve keklerde, poğaça ve çöreklerde, kurabiyeler de ister tane ister öğüterek pudra şekeri gibi serpiştirerek de kullanabilirsiniz. Daha çok diyet listelerinde meyveli yoğurtlarda tüketildiği görülmüştür.

Bunu da Okuyabilirsin...
7 Nisan Dünya'daki Koronavirüs Durum Raporu

Çiya tohumunun zararı var mı?

Fazla miktarda alınmasının bir çok zararları görülebilir. İçeriğindeki Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri fazla alımında bu yağ asitlerinin içerisindeki yüksek Alfa Linoleik Asit (ALA), Prostat Hastalığına neden olabilir.

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri fazla alımı, trigliserid değerleri yüksek olan kişilerde zararlı olabilir.

Alerjisi olan kişilerde kullanılmaması gerekmekte. Chia (Çiya) tohumu yendiğinde Vücut buna karşı tepkime verebilir. Bu tepkimeler ise, boğazda şişme, ağız yaraları, kusma, gözde sulanma, deri döküntüleri, solunumda zorlanma görülebilir.

Hamile kadınların kullanması için kesinlikle doktoruna sormalıdır.

Kan basıncını tavan yapan Chia (Çiya) tohumu, ilaç tedavisi alan tansiyon ve şeker hastaları tarafından kullanılmaması gerekmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Koronavirüs'e Karşı Alınabilecek Tedbirler
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak