Çıban Nedir? Çıban Tanısı Ve Tedavisi | Onlinezeka

Çıban Nedir? Çıban tanısı ve Tedavisi

Çıban Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemi Nedir?

Çoğunlukla, bir kıl keseciğine veya yağ bezi kanalına giren Staphylococcus aureus bakterisi nedendir. Çıbanlaraa dokunulduğu zaman ele çok sert gelse de, içi irinle doludur. İrinin birikmesi komşu sinirler üzerine baskı yapar ve iltihaba yol açar.  Çıbanlar genellikle 1 cm’den daha büyük olurlar. Tipik olarak hızlı büyüyüp cerahat ile dolup, ardından pat­layarak deren olurlar ve iyileşirler. Bazı çıbanlar görülmelerinden birkaç gün sonra iyileşirken, birçoğu patlayıp iki hafta içinde iyileşirler. Çıbanlar çoğunlukla, bir yere sürtünen bölgelerde, sözgelimi boyun, yüz, kulak, kol ve bacaklarda oluşur; ama bedenin her yerinde de görülebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Emboli Nedir? Çeşitleri ve Tedavisi

Ortasında kıl ostiumuna uyan bir yerde beyaz veya gri bir tıkaç gösteren fındık veya ceviz iriliğinde akut inflamasyon gösterir. Küçük fronküllerde nemli ısı drenajı artırır ve yeterli görünmektedir. Zamanla tıkacı atılır ve içindeki cerahat boşalır. Büyük fronküllerde ise drenaj gerekir. Gerek lokal gerekse sistemik nedenler ile çok sayıda fronkül gelişmesine veya sık sık nüksetmesine fronküloz denir. Fronkül her bölgede bulunabilir.

Çıbanların Tedavisi

Küçük çıbanlarda tedavi, bulunduğu bölgenin temiz tutulması, tahriş edilmesinin önlenmesi ve antibiyotik merhemler uygulanması şeklindedir. Özellikle yüzde çıkan büyük çıbanlar kan zehirlenmesine (septisemi) yol açabilir. Eğer önlem alınmazsa ‘sepsis’e kadar vücudumuzdaki zehirli kan gider.

Çıbanlar en çok  yüz, boyun, koltukaltı, uyluk veya kalçada olur. Yeter­siz bakım, sağlıksız giyinme veya akne, dermatit, diabet ve anemi gibi sağlık problemleri infeksiyon riskini artırmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sığırkuyruğu otu nedir?

Çıbanlar hakkında çeşitli pratik öneriler bulunmaktadır. Bununla birlikte en doğru çözüm bir Cilt Doktoruna başvurmak olacaktır.
Çıbanı asla sıkarak delmeyin çünkü infeksiyonu yayabilirsiniz.
Sırtınızda, kasıkta, veya yüzde hızlı büyüyen-ağrılı, iki hafta içinde geçmeyen, kırmızımsı çizgiler şeklinde yayılan bir çıban oluşması durumunda doktorunu­za başvurunuz. Bazı vakalarda antibiyotikler veya cerrahi boşaltma infeksiyonun temizlenmesi için gereklidir.

Bilgitor

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak