Çevre Kirliliği Nedir? Çeşitleri ve Genel Önlemler

Çevre Kirliliği Nedir? Çeşitleri ve Genel Önlemler

Doğal Denge ve Çevre Kirliliği Nedir? Çeşitleri ve Çevre Kirliliğini Önlemek için Alınması Gereken Genel Önlemler

Çevrenin doğal yapısının bozulmasını, değişmesini ve böylece olumsuz olarak etkilemesine Çevre kirlenmesi denir.  Çevre Kirliliği çağımızın en önemli sorunlarından biridir  ve çevrenin doğal olmayan bir şekilde genel olarak insanlar tarafından bozulmasıdır.

Çevre Kirliliği Çeşitleri

Çevreyi kirletmek, kendi varlığımızı yok etmeye çalışmaktır. Bilinçsiz kullanılan her şey gibi temiz ve sağlıklı tutulmayan çevre de bizim dostumuz olmaktan çıkıp, zarar vermeye başlar. Çevre kirliliğine sadece insanlar değil, depremler, volkanlar, seller gibi doğa kaynaklı olaylar da neden olabilir. Meydana gelme şekilleri vb. nedenlerle çevre kirliliğini sınıflandırmak gereklidir. Şimdi çevre kirliliği çeşitlerine kısaca değinelim.

Çevre Kirliliği Çeşitleri ve Genel Önlemler

Çevre Kirliliği Çeşitleri ve Genel Önlemler

Toprak Kirliliği

Hava ve suları kirleten maddeler, toprağı da kirletebilir. Kimyasal maddeler, atıklar tarafından da toprağı kirletmektedir. Çöp yığınlarından toprağa sızan sular, kirli sulama suları, gübre çözeltileri, radyoaktif maddeler, uçucu küller, ağır metaller, sanayi atıkları toprağı kirleten madde ve kaynaklardır.
Toprak kirliliğini önlemek, toprak kirlenmesine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gereklidir. Kirlenmiş topraklar için, 1-2 yıl boyunca verilen metan gazı ile metanotrof bakteriler uyarılır ve toprağın temizlenmesi sağlanabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Termometre Nedir? Termometre Çeşitleri ve Yapısı
Hava Kirliliği

Toz, duman gibi kirleticilerin, insanlar ve diğer canlılar ile eşyaya zarar verebilecek miktarlara yükselmesine “Hava Kirliliği” denmektedir. Havada zararlı olmayacak oranda bulunabilecek en yüksek değer (üst sınır değer) her ülkenin ilgili kuruluşları tarafından yönetmeliklerle belirlenir. Kirletici maddelerin niteliğine göre, canlılara vereceği zarar şekil ve dereceleri de değişir. Hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemler, kirlilik kaynağına göre (fabrika, termik santral, konutlar, taşıt araçları) çok çeşitlidir

Su Kirliliği

Tüm canlıların en temel yaşam kaynağı olan suların kirletilmesi de fabrika atıkları, mesken ve sanayi tesislerinden yeraltı ve yer üstü sulara akan kirletici maddeler kanalıyla olmaktadır. Suların tarımsal olgulardan dolayı kirlenmesini önlemek gereklidir. Bunun için bilinçli gübre kullanımı, evsel kirlenmeyi azaltmak; doğada çözülen deterjan kullanımı, eskiyen yağların kanalizasyona verilmemesi gibi önlemler ilk akla gelenlerdir. Suyun kirlenmesini önleyen çalışmalarla beraber kirlenmiş suların arıtılması da çok önemlidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
En İyi Kayak Merkezleri
Ambalaj Atıkları

Rüzgar ve akarsularla sürüklenen ve çevrede bozulmayan ambalaj atıkları deniz hayvanları için ciddi bir tehdittir. Petrol türevi olan ve yüzlerce yıl bozulmayan naylon poşet ve plastiklerin yerine, organik materyal kaynaklı ve birkaç yılda doğal ortamda CO2 ve suya kadar tamamen bozulan ambalaj türleri, atık kirliliğini önlemede önemli gelişmelerdendir.

Ses Kirliliği

Gürültü kirliliği de denilen, çalışma hayatını çok olumsuz etkileyen sanayi tipi gürültü yanında yoğun şehir yaşamındaki trafik, çeşitli motorlu araç, makine sesleri, inşaat, eğlence, bazı dini-sosyal etkinlikler, maçlar diğer kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilecek gürültü kaynaklarıdır.

Radyoaktif kirlenme

Nükleer enerji santralleri, nükleer silah üreten fabrikalar, radyoaktif madde artıkları radyoaktif kirlenme yaratan başlıca kaynaklardır. Yaşamı ve doğayı çok ciddi olarak etkileyen en tehlikeli çevre kirlenmesidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
İçerik Editörü Nedir, Nasıl Olunur?
Işık kirliliği

Işık kirliğinin nedeni lazerler ve gereksiz aydınlatma unsurlarıdır. Işık kirliliği gece havada aşırı aydınlık oluşmasıdır. Aşırı aydınlık canlılara zarar vermektedir.

Çevre kirliliği İçin Alınması Mümkün Bazı Genel önlemler

Toplumda, ekolojik farkındalık ve duyarlılık oluşturulması.
Ekolojik çevre üzerinde göç ve tüketim baskısının azaltılması.
Tarım ve diğer üretimlerde çevreye zarar vermeyen yöntemlerin tercih edilmesi (Organik tarım vs.)
Atıkların azaltılması, dönüştürülmesi, yeniden işlenmesi, zararlı atık üreten teknolojiler yerine daha zararsız teknolojilere geçilmesi. Tarımsal atıkların enerji üretimi, kompost vb. yöntemlerle faydalı kaynaklar şekline dönüştürülmesi.
Enerji üretiminde yeşil enerjiler olarak tanımlanan teknolojilere geçilmesi.
Atık su arıtma tesislerinin kurulması, sanayi atıklarının temizlenmesi.
Köy ve kasabalarda atık suların fosseptiklere verilmesi.
Taşıt araçlarının periyodik bakımlarının yapılması, eskiyen araçların yenilenmesi, fosil yakıt kullanan araçlar yerine toplu taşımada temiz, elektrikli ulaşım sistemlerine geçilmesi.
Geri dönüşüme önem vererek oluşturulan çöplerin azaltılması.
Naylon poşetlerin kullanılmasında sınırlama yapılması.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak