Bumerang Nedir Ve Ne İçin Kullanılır? | Onlinezeka

Bumerang Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Aborijinler (Avustralya yerlileri ) ile özdeşleşen Bumerang avlanmak amacıyla bazen de silah olarak kullanılmış bir sopadır. Bu sopa yassı bir kesite sahiptir. Aborijinler yanında Mısırlılar ve Avrupalılar, Hindistan’ın bazı yörelerindeki kabileler tarafından da silah olarak kullanılmıştır. Günümüzde halen ABD ve Avustralya gibi ülkelerde spor aracı olarak kullanılmaktadır. Çoğunlukla akasya ve okaliptus gibi sert ağaçlardan yapılmaktadır. Boyu 40–90 cm kadardır. Eğriliği, kolları arasındaki açı 90°den büyük olacak şekildedir. Bazı çeşit bumeranglar düz olarak fırlatıldığı yönde ilerlerken, bazıları da havada bir dairevi yörünge çizerek tekrar geri gelirler. Her iki tipte de bumerang döndürülerek fırlatılır ve kendi ekseni etrafında bir daire çizerek döndüğünden dolayı bir jiroskop gibi kendisini havada dengeler. Aynı zamanda sahip olduğu aerodinamik şeklinden dolayı havada ilerlerken kaldırma kuvvetine maruz kalır. Böylece yere paralel olarak fırlatılan bumerangın çok uzak mesafelere gitmesi mümkün olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türk Toplumunda Ailenin Yeri ve Önemi
Günümüzde evde basitçe yapılan bumeranglar olduğu gibi, fabrikasyon ürünü olanlar da mevcuttur. Bumerang yapımı ile ilgili Youtube’da da anlatım videoları bulmak mümkündür.

Bumerang ilk zamanlar spor için değil de avlanmak amaçlı kullanılmıştır. Bu nedenle bumerag kesin olarak geri dönecek diye bir kural yoktur. Keza o zamanlar geri dönmeyenleri makbuldür.  Çünkü avına saplanan bumerang başarılıdır ve geri dönemez.

Geri dönen bumeranglar, kendi ekseni etrafında bir pervane gibi döndüğünde oluşan kurgusal daire düzlemi, dik düzlemden biraz sağa veya sola eğik olacak şekilde fırlatılır. Bu eğiklik sağ elle fırlatılan bumeranglarda sağa doğrudur. Dolayısıyla fırlatılan bumeranglar da sağa doğrudur. Dolayısıyla fırlatana göre sağdan başlayıp sola doğru dairevi bir yörünge çizerek geri gelir.

Bunu da Okuyabilirsin...
The 25 Best Blogs Resources To Learn Seo

Bumerang havada belli bir hızla hareket ederken aynı zamanda döndüğünden üst kısma gelen kolun havaya göre izafi hızı alttakinden daha fazladır. Çünkü dönme hareketinde cismin teğetsel hızı daireye teğet olacak şekilde yön değiştirir. Bu hız üst kısımda bumerangın hareketi yönünde, alt kısımda ise ters yöndedir. Üst kısmın hızının fazla olması, üst kısma daha fazla kaldırma kuvvetinin tesir etmesine neden olur. Bu da dönen bumerangın oluşturduğu kurgusal daireyi, sağa eğik atılmışsa sola doğru devirmeye çalışır. Fakat kendi ekseni etrafında dönmesinden ileri gelen jiroskopik tesirle devrilmeyip, kurgusal dairenin dik ekseni etrafında dönme yapar. Bu hareket sonucunda kurgusal dairenin yönü daima değişir ve e dairevi bir yörünge takib ederek ilk başlangıç noktasına gelir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Portfolio

Bumerangın büyüsü atana geri dönmesidir. Mecazi anlamlarda da kullanılmaktadır. Çağrışımı bol bir kavramdır. Aynı zamanda insan zekasının ürünü olarak şaşırtıcıdır. El yapımı veya değişik nedenlerde elde edilen bu sopanın uçarken görüntüsü ilgi çeker. Kendi etrafındaki dönme hareketi hızlıdır. Bu yüzden çarptığı nesneler, hasara uğratır. Geri dönüşlerinde dikkatli olmak gerekir. Bumerang atışı yaparken kontrollü alanda deneyimli kişilerin rehberliğinde olmak önemlidir. Talimatlara uymak gerekmektedir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak