Radyoda çok sevdiğiniz bir şarkı çalıyor ve tam o sırada ses cızırdamaya başlıyor… Parçanın devamını dinleyebilmek için aceleyle değiştirdiğiniz pilleri sakın çöpe atmaya kalkışmayın. Çünkü çöpe attığınız her pil size hastalık olarak geri dönebilir. “Hastalanmanın çöpe attığım pillerle ne ilgisi var?” deyip geçmeyin. Piller tahmin ettiğinizden daha fazla çevreye zarar verme özelliğine sahiptir.
Cıva, kurşun, lityum, mangan, nikel, kobalt, kadmiyum gibi kimyasal maddeler pilin içinde bulunan maddelerden sadece bazılardandır. Bu kimyasal maddeler attığınız pille birlikte büyük bir ihtimalle öncelikle toprağa, oradan da yer altı sularına karışacaktır. Bunun sonucunda toprakta büyük bir kirlenme meydana gelir. Hatta bu maddeler nedeniyle toprağın yapısı kullanılamayacak kadar bozulur. Suya karışan metaller ise suyun ekosisteminde büyük bir karışıklık meydana getirir.

Bitmiş Pillerin İnsan Sağlığına Zararları
Ancak verilen zarar sadece su ve toprakla sınırlı kalmaz. Bu kimyasal maddeler topraktan beslenen hayvanlardan ya da direkt olarak sudan insanlara geçer ve çok çeşitli hastalıklara sebep olur. Kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, merkezi sinir sistemi bozuklukları, nörolojik bozukluklar bunlardan bazılarıdır. Küçük bir kalem pil, 4 metrekare toprağı kirletir ve bu toprağı üretim yapılamaz hale getirir. Bu nedenle yapmamız gereken pillerinizi küçük bir torbada biriktirerek belediyenin geri dönüşüm kutuların içine atmaktır.