Bilgisayar Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur?

Bilgisayar Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur?

Bilgisayar mühendisi nedir, ne iş yapar? Nasıl bilgisayar mühendisi olunur? Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan bilgisayar mühendisliği üzerine tüm merak ettiklerinizi tek bir yazı içerisinde bir araya getirdik.

Bilgisayar mühendisliği bölümü okumak ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin hakkında araştırma yaptığı bilgisayar mühendisliği nedir? Nasıl bilgisayar mühendisi olunur? Konusu hakkındaki detaylı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisi Ne Demektir?

Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olup ağlar, donanım, yazılım, modemler, yazıcılar, devre kartı gibi bilgisayar üzerine farklı ekipmanların tasarlanması, araştırılması, geliştirilmesi gibi mühendislik disiplini gerektiren çalışmalar yapan ve bu alanda akademik yönden lisans derecesine sahip kişiler bilgisayar mühendisi olarak adlandırılırlar.

Bilgisayar Mühendislerinin Kazancı Ne Kadar?

Bu meslek oldukça geniş bir iş yelpazesine sahip olduğu için kişinin kazanabileceği tutarlar da kendi yetenek ve becerilerine göre farklılık gösterebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Hava Durumu Nasıl Tahmin Edilir?

Bilgisayar mühendislerinin aylık ortalama kazançları, 6.000 TL civarındadır. Bu kazanç kişinin kendi işini yapması, kamu veya özel kurumlarda çalışmasına bağlı olarak değişmektedir.

Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?

Bilgisayar mühendisi olabilmek için, üniversitelerin 4 yıllık bilgisayar mühendisliği bölümü eğitimini başarı ile tamamlamak gerekir.

Bu unvana ancak ilgili fakültelerin lisans programından mezun olarak sahip olabilirsiniz. Üniversite dışında özel kurumlardan alınan bilgisayar eğitimleri sertifikalı da olsa, bilgisayar mühendisliği kapsamında yer almamaktadır.

bilgisayar mühendisi nedir

Bilgisayar Mühendislerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunları bilişim sektörü ve bilgisayar sistemleri ile alakalı farklı alanlarda kendilerine iş bulabilir veya kendi işyerlerini açarak faaliyette bulunabilirler. Bilgisayar mühendislerinin herhangi bir işte çalışması dışında, özel ve kamu sektörlerinde görev almaları halinde görev ve sorumluluklarından bazıları şu şekildedir.

  • Çalıştığı iş yerinde bilişim alanındaki ihtiyaçları belirlemek ve yedek olarak ihtiyaç duyulabilecek donanımların tedarikini sağlamak
  • Bilgisayar korsanlarının yapabilecekleri muhtemel saldırılara karşı gerekli önlemlerin alınması
  • Gerek duyulması halinde mobil uygulamaların geliştirilmesi için diğer ekiplerle işbirliği içerisinde olmak
  • Bilgisayar ekipmanlarının ve donanımlarının güncel kalmasını sağlayacak çalışmalar yaparak gelişim sağlamak
  • Teknik ve donanımsal unsurlar için gerekli test aşamalarının gerçekleşmesini sağlamak ve donanım testlerinin periyodik düzenlerini takip etmek gibi farklı görev sorumluluklar, çalışma ortamında bilgisayar mühendislerinin görevleri arasında yer almaktadır.
Bunu da Okuyabilirsin...
Teras, Balkon, Kameriye, Veranda ve Sundurma Nedir?

İşverenler Bilgisayar Mühendislerinde Hangi Özellikleri Arar?

Bilgisayar mühendislerinin şu bilgilere ve yetilere sahip olması mesleğini icra edebilmesi açısından oldukça değerlidir;

  • Mesleğindeki yeni gelişmelere hâkim olması ve bu yenilikleri öğrenmeye açık olması
  • Ekip halinde çalışmaya yatkın ve uyumlu olması
  • Eleştirilere açık olarak çalışması
  • Yeni fikirler ortaya atabilme kabiliyeti
  • Uzun süre konsantrasyon gereken işlere yatkın olması
  • İşin detaylarına hâkim olarak çalışmalarını sürdürebilir olması
  • Analitik düşünerek işin gerekli yerlerinde gerekli müdahaleyi yapabilir olması

Bu mesleği icra etmeyi düşünen kişiler mesleki eğitimlerinin yanı sıra kendilerini sıraladığımız konular üzerine de geliştirmeye gayret göstermelidir.

bilgisayar mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Bilgisayar mühendisleri özel işletmeler ve kamu kurumlarında bilgisayar ile alakalı birimlerinde farklı pozisyonlarda görev alabilirler.

  • Özel bilişim firmaları
  • Her türlü savunma alanında Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olan kamu kuruluşları
  • Sabit ve mobil operatörlerin bilişim ve bilgisayar servisleri
  • Sağlık Bakanlığı
  • Adalet Bakanlığı
  • Milli İstihbarat Teşkilatı
  • İletişim Daire Başkanlığı
Bunu da Okuyabilirsin...
10 Dolar Kaç TL? 10 Dolar Kaç Euro?

Gibi bilgisayar ve bilişim teknolojisinin olduğu her alanda, kendilerine iş bulabilirler.

Bu yazımızda bilgisayar mühendisliği üzerine detaylı bilgilere yer verirken “Bilgisayar mühendisi nedir? Nasıl olunur?” sorularını da yanıtlamış olduk. Farklı meslekler üzerine de bilgiler edinmek isterseniz “İçerik editörü nedir?” yazımızı faydalı bulabilirsiniz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak