Bahar Yorgunluğu Nedir, Nasıl Geçer? Belirtileri Ve Nedenleri | Onlinezeka

Bahar Yorgunluğu Nedir, Nasıl Geçer? Belirtileri ve Nedenleri

Mevsim geçişlerinde hissedilen bedensel ve ruhsal olarak yorgunluk belirtileri sunan durumlara genel olarak bahar yorgunluğu denmektedir. Mayıs ayında havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi sabahları yataktan kalkmakta zorlanmaktadır. Sadece uyanırken değil is yaşamında da isteksizlik ve yorgunluk söz konusudur.

Yorgunluğun uzun sürmesi durumunda değişen hava koşulları degil de neden olarak başka sağlık sorunları akla gelmelidir. Altta yatan başka bir sağlık sorunu olup olmadığını araştırmak gerekiyor. Yeterli besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroid bezinin düzensiz çalışması, tansiyon, kalp, enfeksiyon hastalıkları ve sigara kullanımı yorgunluk belirtileri yapan durumlardır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bektaşi üzümü yaprağı çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Bahar aylarında havada artan elektrik yükü ile birlikte pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu veya olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Pozitif iyonlar insana zindelik hissi verirken, negatif iyonların artması ile halsizlik ve yorgunluk belirtileri artar. Normal koşullarda bahar aylarında insan vücudu tarafından salgılanan hormonlardan dolayı neşeli ve enerjik olması gereken kişiler yetersiz beslenme nedeniyle tersi durum yaşamaktadır.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Vitamin ve besin destek ürünlerinin önemi bahar yorgunluğunda da öne çıkmakta. Sitemizde uygun beslenmeyle ilgili olan yazılarda da bahsedildiği gibi sağlığımız açısından bu durum çok önemli. Sadece bahar aylarında değil kış aylarında da eksik olan vitaminlerin alınması bahar yorgunluğu derecesini azaltacaktır. B ve C vitaminleri, çinko ve potasyum içeriği zengin besinler ile yeteri kadar karbonhidrat tüketimi ile yorgunluklardan kurtulmak mümkün.
Rafine edilmemiş karbonhidrat tüketimi ile gereken vücut enerjisinin yarıdan fazlası karşılanmış olur. Bu nedenle tam buğday ekmeği, taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Düdüklü tencerede yemek pişirmek sağlıklı mı? Zararı var mı?

Yorgunlukla baş edebilmek için enerjinin doğru kullanılması önemlidir. Çalışma ve dinlenme süreleri tutarlı olmalıdır. Kısa ama sık sık yapılan dinlenme etkinliği, iş ekipmanları ve çalışma ortamının ergonomik tasarıma sahip olması yorgunluğu önleyen durumlardır.

Vücudun susuz bırakılması yorgunluğa açık davettir. Günde en az 8-10 bardak su içmeli, çay ve kahve mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

Bahar yorgunluğunu önleyen tedbirlerden biri de düzenli yapılan uygun egzersizlerdir. Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır.. Kalp, damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokuların yeterli düzeyde oksijen almasını sağlar. Özellikle yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet ve dans gibi egzersizler tercih edilmelidir.

Sürekli Yorgunluk Hali, Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Yorgunluk, vücudun fiziksel etkinliklere, ruhsal kaygılara ve gerilimlere karşı verdiği fizyolojik bir cevap olabildiği gibi başka hastalıkların habercisi de olabilmekte. Kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, troit hastalıkları, tümörler, kaygı bozuklukları ve depresyon gibi risklerin araştırılması gerekli.

Bahar Yorgunluğu ile Kronik Yorgunluk Sendromu Karıştırılmamalıdır

Bahar Yorgunluğu ile Kronik Yorgunluk Sendromu karıştırılmamalıdır

Şayet yorgunluk uzuyor ve gündelik işlere engel oluşturabiliyorsa, okul, ev veya iş yaşamında sekteye neden oluyorsa bahar yorgunluğu diye geçiştirmek yerine bir hekime başvurmak gereklidir.

Bilgitor

Bunu da Okuyabilirsin...
Liçinin faydaları ve tüketimi
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak