Atatürk'ün Sanata Verdiği Önem | Onlinezeka

Atatürk’ün Sanata Verdiği Önem

Tarihe yön veren büyük devlet adamlarının hemen hepsinin, bilim, teknoloji ve sanata dair belleklere kazınan sözleri vardır. Elbette ki bu veciz sözleri besleyen sağlam bir dünya görüşü, bir bakış açısı ve ülkesinin tarihsel birikimine, bütün bir kültürüne ve sanatına duyduğu muazzam saygı vardır. Büyük devlet adamlarının tarihe kazınan adlarının önüne geçen bir ülke sevgisi ve bütünleştirici tavrı vardır. Esas olarak politik tavrı, devlet adamlığı duruşunu, bilgisini ve kültürünü belirleyen sanata verdiği önemdir. Evrensel ölçekte bir anlam taşıması açısından sanat basite alınacak bir olgu değildir. Bu nedenledir ki büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bilime ve teknolojiye verdiği önem kadar sanata dair de yaklaşımları pozitif nitelik taşır. Atatürk’ün sanata verdiği önem işte bu pozitif yaklaşımın doğal bir sonucudur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Panama Kanalı Hakkında

Atatürk’ün; “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” ve “Bir millet sanattan ve sanatkarlıktan mahrumsa, tam bir hayata malik olmaz.” şeklindeki iki sözü  onun sanat verdiği hayati önemi fazlasıyla ispat etmektedir. Nitekim tiyatrodan operaya, türküden sanat müziğine, şiirden romana uzanan geniş bir yelpazede sanat birikimine sahip olan Atatürk aynı zamanda modern Avrupa kültürü, edebiyatı ve dili hakkında da büyük bir birikime sahiptir. “Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir” diyecek kadar müzik tutkunudur…

Atatürk'ün Sanata Verdiği Önem

Tiyatroya ve sinemaya verdiği önem de son nefesini verdiği yıla kadar hep gündeminde kalmıştır. Muhsin Ertuğrul, Bedia Muvahhit gibi isimlerin birçok oyununu takip eden Atatürk, sinemanın da parlak geleceğini keskin zekasıyla en başında tespit etmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Çanakkale Savaşı ve 18 Mart Çanakkale Zaferi

Atatürk’ün Sanatçıya Bakış Açısı

Geçmişteki ve günümüzdeki güçlü liderlerin tersine Atatürk, sanatçıya hiç müdahale etmemiştir. M. Kemal, sanatçının neyi yapacağına, nasıl yapması gerektiğine dair ne bir baskı ne de telkinde bulunmuştur. Atatürk’ün sanata verdiği önem çok nettir. Çünkü Atatürk’e göre sanatçı dokunulmazdır. Sanatçının özgürlüğü sınırlandırılamaz.

Atatürk’ün sanatçıya verdiği büyük önem ve saygılı tutumu, onun sanat düşkünlüğünün bir sonucudur. Ömrünün sonuna kadar tiyatro, sinema ve resim sanatçılarını takip etmiş ve onları üretmeleri için teşvik etmiştir. Atatürk’ göre sanat, insanlığın ortak bir ilgisi ve barışa giden önemli bir körüdür.

“Vatanın önemli merkezlerinde modern kitaplıklar, konservatuvarlar, müzeler, güzel sanatlar sergileri kurmak, bütün ülkeyi basım evleri ile donatmak.” Atatürk’ün konuşmalarında bu ve benzeri anlamlar taşıyan bir çok önemli bölümler bulunmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ülkemizdeki Sosyal Yardımlaşma Kurumları Nelerdir?

Atatürk’ün sanata verdiği önem açısından dikkat çeken sözleri ( Atatürk’ün sanata verdiği önemi gösteren sözleri)

Atatürk’ün sanat ile ilgili sözleri, genel olarak sanatla ilgili olan sözleri ve müzik, resim, edebiyatla ilgili sözleri olarak oldukça önemli ve etkileyicidir. Atatürk’ün sanatın özellikleriyle ilgili de çeşitli sözleri bulunmaktadır. Atamızın sanata verdiği önemi göstermesi açısından birkaç sözünü örnek verelim:

“Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”

“Sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür.”

“Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra, alnında ışığı ilk duyan insandır.”

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.”

Kaynak: 

https://www.bilgitor.com/ataturkun-sanata-verdigi-onem/

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
5 (1 oy)

2 Yorum

  • Tarihe yön veren, imi ölümsüz tüm büyük liderlerin sanatçı ve entelektüel bir üst dili mevcuttur. Atatürk’ün sanata verdiği önemi de bu bağlamda ele alacak olursak, anlatılanların azı vardır çoğu yoktur. Atatürk aynı zamanda bir sanatçıdır. Onun en büyük ustalığı da Türkiye Cumhuriyeti’dir.

Yorum Bırak