Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı | Onlinezeka

Atatürk’ün Samsun’a Çıkışı

Mondros Mütarekesi imzalandığı zaman M. Kemal Paşa Suriye cephesinde savaşmaktaydı. Mondros’tan hemen sonra Adana’da Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’na atandı. M. Kemal Paşa vatanı kurtarma düşüncesine Adana’da iken sahip olmuştur. Bu amaçla 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’da yakın silah arkadaşlarıyla görüşmüş ve memleketi kurtarma amacında arkadaşlarıyla hemfikir olmuştur.

M. Kemal Paşa, hükümet yetkilileri ve padişahla da görüşmüştür. M. Kemal Paşa İstanbul’dan vatanı kurtarmanın imkânsız olduğunu anlayınca Anadolu’ya geçmeye karar vermiştir. Anadolu’ya geçerken alacağı resmi bir görev ise kuşkusuz yapmayı düşündüğü işleri kolaylaştırabilirdi. İşgal güçleri, 1919’un başlarında Doğu Karadeniz’de ortaya çıkan karışıklığın düzeltilmesi için İstanbul hükümetine başvurdular. İstanbul hükümeti bölgede asayişi sağlamak için M. Kemal Paşa’yı 9. Ordu Müfettişliğine atadı. M. Kemal Paşa’ya verilen yetkiler çok geniş tutulmuş, görev bölgesindeki askeri ve sivil makamlara emretme yetkisi verilmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Balkan Savaşları Önemi ve Sonuçları

Ordu Müfettişliğinin Görevleri; Görev bölgesinde iç asayişi sağlamak, halkın elindeki silah ve cephaneleri toplamak, Türk ordularının terhis işlerini tamamlamak ve işgallere karşı kurulan direniş örgütlerini ortadan kaldırmaktır.

Not: M. Kemal Paşa’nın gerçek amacı ise; Anadolu’da milli mücadeleyi başlatmak, milli egemenliğe dayalı kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak idi. M. Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişiyle birlikte milli mücadele fiilen başlamıştır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak