Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi, Milli mücadele tarihinde çok büyük bir önem arz eder. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile sonuçlanacak olan ve Atatürk’ün Samsun’a hareket ettiği 19 Mayıs 1919 tarihiyle başlayan süreçte hedef, Anadolu halkının desteğini almaktır. Bu desteğin büyüyüp gelişmesi ve güçlü bir milli hareketin doğması noktasında, Atatürk’ün Ankara’ya gelişi rastlantı değildir. Atatürk, Samsun’da büyük bir sevgi ve coşku ile karşılandı. Samsun’dan sonra 12 Haziran’da, önemli kararların alınacağı Amasya’ya geldi. 22 Haziran 1919 tarihinde alınan kararlar, Amasya Genelgesi olarak adlandırılmıştır. Gittiği her yerde büyük coşkuyla karşılanan Atatürk ve arkadaşları, Erzurum’a geçerek 23 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum Kongresini oluşturmuştur. Erzurum Kongresini, 4 Eylül 1919 tarihinde yapılan Sivas Kongresi izlemiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Şeyhülislam Nedir? Kısaca Nitelik, Görev ve Yetkileri

Atatürk, Ankara halkının milli duyarlılığının farkındaydı. Keza Ankara Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Milli Mücadelede vatansever bir tavır sergilemiştir. Kuvay-ı Milliye Birlikleri güçlerine maddi ve manevi desteklerde bulunmuş, cepheye asker göndermiştir. Ulu önder, Ankara halkına karşı büyük bir güven duyuyordu. Bunun yanında Ankara’nın coğrafi konum itibarıyla en uygun kent olması da cabasıydı. Zaten Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta bulunduğu dönemlerde Ankara ile sürekli iletişim halindeydi. Erzurum Kongresinde belirlenen Temsilci Heyeti ve Atatürk’ün Ankara’ya gelişi bu nedenle her adımıyla planlanmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk, Sivas’taki çalışmalarına bir süre daha devam ettikten sonra, önceden karar verildiği üzere Ankara’ya gitmek üzere Heyet-i Temsiliye ile birlikte 18 Aralık 1919 tarihinde yola çıktı. Kayseri-Mucur-Hacı-Bektaş-Mucur-Kırşehir-Karaman-Beynam Köyü güzergahı takip edilerek, 27 Aralık 1919 Cumartesi günü öğleden sonra Ankara Dikmen sırtlarına gelindi. Hava,güneşli olmasına rağmen dondurucu bir soğuk vardı. Buna rağmen yaşlı genç, asker, polis ve öğrenciler Atatürk’ü karşılamaya gelmişti. Civar kentlerden de binlerce kişi kente akın etmişti. 700 piyade ve 3 Bin atlıdan oluşan seymen alayı karşılamada hazır bulunmuştu. Bu karşılamayı takiben halka hitap eden Mustafa Kemal Atatürk, Ankara halkına teşekkür ettiği kısa bir konuşmada yaparak, memleketin içinde bulunduğu durumdan bahsetti.

Bunu da Okuyabilirsin...
İstiklal Marşı Niçin Yazılmıştır, Nasıl Yazılmıştır?

Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarihle birlikte milli mücadelenin yönetildiği merkezin de Ankara olması sürecin bir parçası olmuştur. Bu süreçle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve Türk ordusunun oluşturulması çalışmaları hız almıştır.

Atatürk’ ün Ankara’ya Gelişi

İstanbul, Havza, Amasya
Erzurum ve Sivas ve Ankara
Atam yola çıkınca
Millet tek yürek olunca
Doğacaktı cumhuriyet

27 Aralık 1919 tarihinde
Ankara’ya geldi öğlen saatlerinde
Tahtı vardı milletin gönlünde
Dedi vatan düşmandan temizlenince
Gelecekti cumhuriyet

Atatürk Ankara’ya gelince
Buz gibi havada güneş doğunca
Yaşlı, genç,işçi, köylü yol boyunca
Umut oldu, coşku oldu, onu duyunca
Özgürük gelecekti, geldi elbet

Onur Genç Ada
Kaynak: https://www.bilgitor.com/ataturkun-ankaraya-gelisi/
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

3 Yorum

Yorum Bırak