Artemis Tapınağı Hakkında Kısa Bilgi

Artemis Tapınağı Hakkında Kısa Bilgi

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş olan tapınak, Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir. Artemis Tapınağı, Milattan önce 550 yıllarında tamamlanmıştır. Efes’te, tamamen mermerden inşa edilen tapınak Dünyanın Yedi Harikasından biri olup, tapınaktan günümüze sadece bir iki mermer parçası kalmıştır.

Efesli Artemis’in (Efesya) bir Anadolu tanrıçası olan Kibele’nin bir kültü olduğu sanılmaktadır.
Anadolu’nun ana tanrıçası Kibele’nin Efes’e nasıl geldiği ve orada Artemis adıyla kültünün nasıl başladığı bilinmemekle birlikte Kibele’nin çeşitli aşamalardan sonra Artemis haline geldiği kabul edilmektedir.
Yunan tanrılarının tersine daha çok yakındoğu ve Mısır tanrıları gibi vücudu, altından ayaklarının çıktığı ve bacaklara doğru gittikçe incelen, sütun benzeri bir bölümle kaplıdır. Çok memeli Tanrıça (37 adet) Efes’te basılmış paraların üzerinde başında Kibele’nin bir özelliği olan duvar gibi bir taç ile resmedilmiştir. Paraların üzerindeki resminde, kolları birbirine geçmiş yılan ya da Ouroboros yığınlarından oluşan bir asaya dayalı durmaktadır. Aynı Kibele gibi Efes’teki tanrıçaya da megabyzae adı verilen hierodüller ve kore’ler hizmet etmekteydi.
Ayrıca Bennett’in bahsettiği ve tahminen millatan önce üçüncü yüzyıldan kalma bir adak yazıtı, Efesli Artemis’i Girit ile ilişkilendirmektedir:

Bunu da Okuyabilirsin...
Moskova'da Gezilecek Yerler? Moskova Gezi Rehberi

Mimari ve sanat

Üç evreden oluştuğu düşünülen tapınağın A evresi, Artemisium olarak adlandırılmaktadır. Tapınaktan önce yaklaşık olarak MÖ 7. yüzyılda yapılmış bir sunaktır. B evresi daha sonra bunun üzerine yapılmış olan tapınak, C evresi ise yangından sonra yapılan restorasyondur.

Tapınağın içi ve içindeki sanat hakkındaki tanımlamaların ve hemen hepsi tarihçi Plynus’un anlattıklarına dayanmaktadır. Pliny tapınağı 115 metre uzunluğunda ve 55 metre eninde neredeyse tamamen mermerden olarak tanımlamıştır. Tapınak her biri 18 metre olan 127 İyonik stilde kolondan oluşmaktadır.
Artemis Tapınağı içinde birçok sanat eseri vardı. Ünlü Yunan heykeltıraşlar Polyclitus, Pheidias, Cresilas, ve Phradmon tarafından yapılmış heykellerle, tablolarla ve altın ve gümüşle bezenmiş kolonlarla donatılmıştı. Sanatçılar en güzel heykeli yaratmak için birbirleri ile yarışırlardı. Bu heykellerin büyük çoğunluğu Efes şehrini kurduğu söylenen Amazonlar’ın heykelleridir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kastamonu'da Tarihi ve Turistik Yerler

Pliny ayrıca, Mausolos’un mozolesi üzerinde de çalışan Scopas’ın tapınağın kolonlarındaki kabartmaları oyduğunu söyler. Atinalı Athenagoras, Efes’teki baş Artemis heykelinin yaratıcısı olarak Daedalus’un öğrencisi Endoeus ‘un ismini vermiştir.

Kaynak: Artemis Tapınağı

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak