Araç Değer Kaybı Nedir ve Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı Nedir ve Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı

Trafik kazası sonucunda hasar alan araç; bu hasar nedeniyle onarım, bakım gibi işlemlerden geçer. Sigorta firmasının belirlediği orandaki tutar ise aracın tramer kaydına geçer. Bu durumda değişen veya işlem gören parça özelliklerine göre aracın ikinci el piyasa fiyatında bir değer kaybı olacaktır. İşte bu duruma Araç Değer Kaybı denmektedir. Aracın bakımı ve parça değişimi ne kadar iyi olursa olsun değer kaybı kaçınılmazdır.

Hukuk sistemimizde, değer kaybı kavramı konusunda net bir tanım bulunmamaktadır.  Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası altında sigortacı, kazada hatalı olan araç sahibinin sorumluluklarına müteselsilen ortak olmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesine göre ise trafik kazası sonucunda değer kaybı oluşması durumunda kusurlu olan tarafın trafik sigortası, hem kazadan dolayı oluşan hasarı hem de araçta oluşan değer kaybını karşılamakla yükümlüdür. Yine Karayolları Trafik Kanunu madde 85; “aracın bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur.” şeklinde bir ifadeye yer vermiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratların Önemi

Araç Değer Kaybını Kimden Talep Etmek Lazım?

Kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya neden olan tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır. Karşı taraf ya da sigortasından, değer kaybı talep etmek için her şeyden önce kazada yüzde yüz kusurlu olmamak gereklidir. Kazanın oluşmasındaki kusur oranı da önemlidir. Zira kısmi bir kusur söz konusu ise kusurlu olunmayan oranda bir talepte bulunmak mümkündür.

Kazanın kusursuz tarafı, araçta oluşan değer kaybının karşılanması için ekspertiz raporu alarak, değer kaybına neden olan tarafa dava açabilir veya bu kaybın karşılanması için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilir.

Dava yoluyla değer kaybı tazmini durumunda, kazada kusurlu bulunan taraf; araçta oluşan değer kaybı yanında dolaylı zarar olarak ortaya çıkan kazanç kaybı bedelini ve ikame araç gideri gibi giderleri talep etme hakkına sahiptir. Araç değer kaybı ile dolaylı kayıpların birbirine karıştırılmaması gereklidir.  Dolaylı olarak kabul edilebilecek giderler, özel olarak belirtilmediği sürece sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır.  Hasar gören aracın bakım ve tamir için serviste kaldığı süre nedeniyle araç kiralanması ya da alternatif ulaşım giderleri için oluşan bedeller hesaplanarak talep edilebilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Samsun'da yabancılara kaç konut satıldı?

Araç Değer Kaybı Davası Açmak

Araç Değer Kaybı Davası Açmak

Davayı açabilmek için yukarıdaki hususların yerine getirilmesi gereklidir. Bunun yanında araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramış parçalar olmaması, onarım ya da yenileme işleminden geçmemesi ve kazadan önce araçta herhangi bir hasar kaydının bulunmaması gereklidir.

Yargıtay kararına göre boya işlemine gerek duymadan değiştirilebilen far, silecek, jant ve cam benzeri parçalara değer kaybı uygulanmamaktadır.

Bu nedenle de araç üzerinde gerçekleşen hasarın bu gibi parçaların dışında gerçekleşmiş olması gerekir. Borçlar Kanunu 72.maddeye göre araçta oluşan değer kaybının tanzimi için zaman aşımı süresi 2 yıldır. Yani dava açma süresi 2 yıldır. Buna ek olarak, yasal şartların mevcut olması halinde kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla 10 yıllık bir zamanaşımı süresi mevcuttur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yurtdışı Üniversitelerde Mesleki Kurslar ve Avantajları

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurmak

Araç Değer Kaybı tazmini yöntemlerinden biridir. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilmek için öncelikle aracın değer kaybı için ilgili sigorta şirketine yapılan başvurunun karşılanmamış ya da yetersiz karşılanmış olması ve 15 gün içinde ilgili sorunun çözülmemiş olması gerekir. Başvurunun yapılabilmesi için yine Tüketici Heyeti hakem Heyeti’ne başvurulmamış olması ve şikayetin sigorta şirketine yazılı olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan başvurular en fazla 4 ay sonra sonuçlandırılır.

Başvuru İçin Neler Gereklidir?

– Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı
– Hasar tespit tutanağı
– Araçların kaza sonrasında çekilen, özellikle hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları
– Aracın ekspertiz raporu
– Araç ruhsatı
– Aracın tamir edildiği servisten alınan doküman ve faturalar…

Bilgitor Notu:
Kazasız, belasız sürüşler diliyoruz..

Kaynak: bilgitor.com/arac-deger-kaybi-nedir-nasil-alinir/

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak