Apandisit Nedir? Apandisitin Belirtileri, Tanı Ve Tedavisi | Onlinezeka

Apandisit Nedir? Apandisitin Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Apandisit Nedir? Apandisitin Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Hakkında Kısa Bilgi

Karın ağrısı yakınmalarıyle hastanelere başvuran hastaların bir kısmında apendisitis tespit edilir. Apandisit hastalığı ile ilgili ilk olarak 1581 yılında raporlar yayınlanmıştır. Apandisit (Apendisitis) her yaşta görülmektedir fakat anatomik özelliklerden dolayı 3 aylıktan önce görülmez; 60 yaştan sonra görülme sıklığı azalır ancak barsak kanserleriyle karışabilir. Büyük çoğunluğu 30 yaş altındadır; her iki cinstede görülebilir; bölge farklılığı yoktur. Apendiks kalın barsağın çekum denen bölümünün uzantısı olarak genellikle dış yan tarafında kalan, içi boş,yaklaşık 6-10 cm. uzunluğu ve 0.7 cm genişliğinde olan bir lenfoid dokudur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Cilt Kanseri Nedir? Nedenleri, Çeşitleri, Tanı ve Tedavisi

Apendiksin  iltihaplanması apendiditis (Apandisit) olarak tanımlanır. Genellikle akut olarak karşımıza çıkar. Bazen çok nadir olarak kendiliğinden iyileşebilir ve müzmin olarak kalabilir. Solid organların kanlanması durunca iyileşmesi olanaksızdır. Apandisit mutlaka içi boş lümenin tıkanması,bunun devamı olarak dolaşımın staza uğraması, ilerleyen stazın kan dolaşımını durdurması ve nekroza giden ve de bakterilerin iştiraki ile enfeksiyonun eklendiği tedavi edilmediği taktirde farklı tabloların eşlik ettiği komplike bir tablodur.

Lümen genellikle yediğimiz bir yiyecek maddesi ile tıkanır. Bunlar;  limon çekirdeği, ay çiçeği çekirdeği, balık kılçığı vs.olabilir.  Apandisit tablosu oturmuşsa yani lümen açılmayıp tıkanmışsa ağrı artarak devam edecektir. Başlangıç yakınma bulantı olabilir. Genellikle ağrı üst taraftan başlayıp 1-3 gün içinde batın sağ alt kadrana lokalize olmaktadır. Ateş yüksekliği genellikle vardır. Laboratuvar bulgusu olarak lökosit yüksekliği olabilir, muayenede sağ alt kadran hassastır. Çocuk ve yaşlılarda vücut direncinin düşük olması nedeniyle perforasyonlar daha fazla görülür. Müdahale edilmeyen veya geç müdahale edilen olgularda ya perforasyon(patlama) olur yada plastron(çevre oluşumları içine alan toplanma) gelişir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Çiya tohumu zayıflatır mı? Kullanımı, faydaları ve zararları...

Apandisitin Tedavisi

Apandistin Tedavisi

Tedavisi hastane koşullarında yapılır, tıbbi olarak bir tedavisi yoktur, tek tedavi seçeneği cerrahidir.

Apandisit ameliyatında olağan dışı durumlar hariç hiçbir komplikasyon gelişmez. Genel anestezi, spinal anestezi veya lokal anestezi altında laparoskopik ve rutin ameliyat yapılır. Rutin ameliyatta genelde tercih edilen kesi şekli sağ paramedian vertikal göbek altı kesidir yani göbek ortada karnı dörde böler isek sağ altta kalan bölgedir. Burası apendiksin üzerine denk gelir. Apandisit ameliyatı komplikasyon yok ve hasta zayıf ise 15-20 dakika sürer.  Apandisit bir infeksiyon hastalığı olması nedeniyle ameliyat esnasında ve sonrasında antibiyotik diğer ilaçlarla birlikte mutlaka verilir.  Buna rağmen cilt ciltaltı enfeksiyonları görülebilir ve tedavi uzayabilir bunun için sabırlı olamak gereklidir. Apandisit, karın ağrısı yapan çok sayıda hastalıkla karışabildiği için bazen apandisit tanısı alan hastalara ameliyatta farklı girişimler yapıldığını göz önünde tutarak her karın ağrısına apandisittir diyemeyiz ancak, her karın ağrısını mutlaka uzmanına baktırmalıyız.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ginseng çayının hazırlanışı ve faydaları

Op. Dr. Muharrem YILMAZ
Genel Cerrahi Uzmanı

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak