Almanya’da Eğitim, Bilim, Kültür ve Sanat

Almanya’da Eğitim, Bilim, Kültür ve Sanat

Almanya

On altı eyaletten oluşan ve federal parlamenter bir cumhuriyet olan Almanya, bir Orta Avrupa’da ülkesidir. Kuzeyinde Danimarka, Kuzey Denizi ile Baltık Denizi bulunmaktadır. Doğusunda Çekya ve Polonya, güneyinde İsviçre ve Avusturya bulunurken batısındaki komşuları da Hollanda, Belçika, Fransa ve Lüksemburg’dur. Almanya’nın yüzölçümü 357.021 km2’dir. Almanya, Ilıman iklim kuşağının içinde yer alır. Yaklaşık 83 milyon nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en büyük nüfusa sahip ülkesidir. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra, göçmenlerin en çok rağbet ettiği ikinci ülkedir. Birleşmiş Milletler, NATO ve G8 üyesidir ve Kyoto Protokolünü imzalamıştır. GSYİH’ye göre dünyanın 3. büyük ekonomisine sahip ülkedir. Almanya, dünyada gelişme için en çok bağışta bulunan ikinci ülke konumundadır. Almanya’da eğitim, bilim ve sanat toplumsal refaha paralel niteliğiyle dikkat çekmektedir.

Almanya’da Eğitim

Eğitimin yönetimi ile ilgili sorumluluk Almanya’da öncelikle federal eyaletlere aittir. Eğitim konusunda federal hükûmetin rolü oldukça küçüktür. Anaokul eğitimi, isteğe bağlı olarak üç ve altı yaş arasındaki bütün çocuklara sağlanmaktadır. Almanya’da anaokul sonrasındaki 9 yıllık eğitim zorunludur. İlkokul genellikle dört yıldır. Orta öğretimde, dört çeşit okul bulunur. Bu okullar, öğrencilerin yetenekleri ve öğretmenlerin tavsiyeleri dikkate alınarak belirlenmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ankara’daki Özel Üniversitelerin Ücretleri 2021

Gymnasiuma: En yetenekli öğrenciler içindir. Gymnasium, öğrencileri üniversite eğitimine hazırlamaktadır. Eğitim, eyaletlerin sistemine bağlı olarak sekiz ya da dokuz yıllıktır.

Realschule: Genellikle orta seviyedeki öğrenciler içindir. Bu okullar altı yıl sürmektedir.

Hauptschule: Almanya’daki bu okullar, öğrencileri mesleki eğitime hazırlamaktadır.
Gesamtschule: Bu okullardaki sistem, yukarıdaki üç okul türünü kapsamaktadır.
Almanya halkı, sosyo-ekonomik olarak oldukça yüksek bir konuma sahiptir. Öğrencilerin performansları da sosyo-ekonomik faktörlerden diğer ülkelere kıyasla fazlaca etkilenmektedir.

Lise öğrencileri üniversiteye girebilmek için Abitur sınavına katılırlar. Bu sınava, meslek lisesi diploması sahibi öğrenciler de başvurabilmektedir. Almanya’da Duale Ausbildung adı verilen özel bir çıraklık sistemi vardır. Bu sistemde öğrenciler, mesleki eğitimlerini bir şirketin bünyesinde sürdürebilmektedir. Üniversitelerin çoğu devlete aittir. Öğrenciler, dönemlik harç ücreti olarak 50-500 Euro arasında ödeme yapmaktadır. Ülkenin üniversiteleri, yüksek eğitim standartlarıyla uluslararası üne ve saygınlığa sahiptir.

Almanya’da Bilim

İnsanlığa önemli katkıları olan bilim insanları arasında bir çok Alman yurttaşı vardır. Almanya tarihsel süreçte önemli bir çok bilimsel araştırma ve çalışmaya ev sahipliği yapmıştır. Şimdiye kadar tam 101 Alman bilim insanı Nobel Ödülü almıştır. Modern fiziğin temelleri olması bakımından, Albert Einstein ve Max Planck’ın çalışmalar çok önemlidir.
Alman uzay mühendisi Wernher von Braun, ilk uzay roketini geliştirmiştir. Heinrich Rudolf Hertz, elektromanyetik ışın alanında yaptığı çalışmayla, modern telekomünikasyonun gelişiminin temelini oluşturmuştur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Şişirilmiş Notlara Ceza Geliyor

Almanya’da Kültür ve Sanat

2006 yılından beri yana kendisini Fikirlerin Ülkesi olarak adlandıran Almanya, tarihte Das Land der Dichter und Denker yani şairlerin ve düşünürlerin ülkesi olarak anılmaktadır. Her sene yaklaşık 91 milyon kişinin müzeleri ziyaret ettiği, 20 milyon kişinin tiyatro ve operaya gittiği ve 3,6 milyon kişinin senfonik orkestraları dinlediği Almanya’da halkın sanat, müzik ve edebiyat tutkusu çok yüksektir. Almanya, bu tutkuyu besleyen Beethoven, Bach, Brahms ve Wagner gibi büyük klasik müzik bestecilere sahip çıkmaktadır.

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Almanya resim sanatı ve ressamları açısından da uluslararası prestije sahiptir. Hans Holbein, Matthias Grünewald, ve Albrecht Dürer Rönesans döneminin, Caspar David Friedrich Romantik Dönemin, Max Ernst’de gerçeküstücülüğün önemli sanatçılarındandır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Müfredat Taslağına Yoğun Atatürkçülük Önerisi

Alman sinemasının kökü oldukça eskidir. Yeni Alman sineması, 2003 yılı yapımı olan Good Bye Lenin, Duvara Karşı (2004) ve Der Untergang (Çöküş ) (2004) adlı yapımlarla uluslararası başarılar elde etmiştir. Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü, 1979 yılında Die Blechtrommel (Teneke Trampet)’a, 2002 yılında Irgendwo in Afrika (Afrika’nın Hiçbir Yerinde)’ye ve 2007 yılında Das Leben der Anderen (Başkalarının Hayatı)’a gitmiştir. Marlene Dietrich, Klaus Kinski, Hanna Schygulla, Armin Mueller-Stahl, Jürgen Prochnow ve Thomas Kretschmann en çok tanınmış Alman oyunculardır.

Berlin Film Festivali, 1951’den bu yana her yıl düzenlenmekte ve dünyanın önde gelen film festivalleri arasında yer almaktadır. Festivalde en başarılı bulunan filmler Altın ve Gümüş Ayı ile ödüllendirilmektedir.
Almanya filozoflar ülkesidir. Gottfried Leibniz, Kant, Hegel, Schelling ve Fichte, Karl Marx, Friedrich Engels, Schopenhauer, Nietzsche ve Heidegger insanlık tarihinin en önemli felsefecilerindendir.
Alman edebiyatı çok zengindir. Johann Wolfgang von Goethe ve Friedrich Schiller, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Hermann Hesse, Heinrich Böll, ve Günter Grass dünya edebiyatında önemli yere sahip Alman yazarlardandır.

Kaynak:bilgitor.com/almanyada-egitim-bilim-kultur-ve-sanat
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak