Alerjik Rinit Nedir? Alerjik Rinitin Tanı ve Tedavisi

Alerjik Rinit Nedir? Alerjik Rinitin Tanı ve Tedavisi

Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin ortaya çıkmasında bir çok faktör rol alır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen saman nezlesi baş ağrısına neden olmaktadır. Yine burunda tıkanıklık, kanama meydana gelmesine de neden olmaktadır. Bir çok solunum sistemi rahatsızlıklarında olduğu gibi, uyku kalitesini de etkileyen alerjik rinit, uyku bozukluklarına ilaveten performans kayıpları yaşamaktadır. Son zamanlarda giderek yaygınlık gösteren bu sorun konsantrasyon bozukluğuna da neden olmaktadır.

Saman Nezlesi  Yani Alerjik Rinitin Nedenleri

Alerjik Rinit hemen her insanda görülebilir ve allerjen madde (Polenler, ev tozu akarları, küfler, hayvan tüyleri ve haşereler) ile kontaktan sonra kişi hapşırmaya başlayabilir. Kronik bir rahatsızlık olan ve hayati tehlikesi bulunmayan Saman Nezlesi yani Alerjik rinitin belirtileri arasında en önemlileri burun tıkanıklığı, hapşırma, sulu burun akıntısı, burunda kaşıntı, geniz akıntısı, koku almada bozukluk, gözlerde kaşıntı ve sulanmadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Zahter nedir? Zahterin faydaları nelerdir?

Alerjik rinitin bir çok nedeni olabilir. Genetik faktörlerin yanında çevresel etkenler de önemlidir. Bununla birlikte astımı olan bireylerin yüzde sekseninde alerjik rinit görülmektedir. Aynı şekilde alerjik rinit hastalarında da yüzde 40’ a varan oranlarda astım görülmektedir. Her iki durumdan biri olan hastaların bu istatistikler ışığında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Alerjik rinitin gelişmesinde anne babadan gelen kalıtsal etkenler ile beraber çevresel faktörlerin rol oynadığını söyleyen Op. Dr. Mevlüt Çetin, “Alerjik rinit astım, sinüzit, orta kulak enfeksiyonları gibi bazı hastalıklarla da birliktelik gösterir. Astımı olanların yaklaşık yüzde 80’inde alerjik rinit görülür. Bu nedenle alerjik rinit tanısı konan çocuk ve genç erişkinler alerjik astım açısından da değerlendirilmeli ve izlenmelidir. Alerjik rinit’i olan çocuklarda adeneidektomi, tonsillektomi ve kulak tüpü ameliyatları daha çok yapılmaktadır” diye konuştu.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ağız Kokusunun Nedenleri ve Tedavisi

Genellikle 20 yaşından önce başlayan alerjik rinitin tanılama sürecinde allerji testleri belirleyici olup, kesin tanının konulmasının yanı sıra hastaya uygun çevresel düzenlemeler için de gereklidir. Testler aynı zamanda aşı tedavileri için gerekli olan uygun allerjenin bulunmasını da mümkün kılmaktadır. Esas olarak alerjik rinitin tedavisi için çevresel korunmanın yanında ilaç tedavisi ve aşı ile gerçekleştirilmektedir.

Saman Nezlesinin  Yani Alerjik Rinitin Tedavisi

Alerjik rinit tedavisinde ilk basamak durumundaki çevresel korunma, semptomların düzelmesi için çevredeki allerjen ve irritanları engellemek, azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen önlemlerdir. Alerjik rinite neden olan en önemli çevresel ajanlar ev tozu akarlarıdır. Bunlardan korunmak için düzenli ev temizliği, haftada en az bir kez çarşafların yüksek ısıda yıkanması, ev içerisinde nemin azaltılması, halı ve döşemeli koltuk kullanımından kaçınılması gereklidir. Hassas kişilerin evlerinden kedi ve köpekleri uzaklaştırması önemlidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Anal Fissür Nedir? Hastalığın Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Polene hassas kişilerin aktif polen mevsimlerinde mümkün olduğunca az dışarıda vakit geçirmeleri önemli. Uzmanlara göre, akşam saatlerinde dışarıya çıkmak daha iyi. Eve geldiklerinde ise kıyafetlerini değiştirerek yüksek ısıda yıkamaları önerilmekte. Sigara kullanımının bırakılması ve sigara dumanı maruziyetinin de en alt seviyelere indirilmesi önerilir. Allerjik rinit tedavisinde ikinci basamak ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi allerjik rinit semptomlarının şiddetini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile allerjik rinit kalıcı olarak tedavi edilemez. Üçüncü basamak tedavi aşı tedavisidi. Yapılan testlerle allerjenin saptandığı uygun hastalarda aşılama yapılabilir.

Bilgitor

Dikkat:
Alerjik rinit (Saman Nezlesi) hakkındaki bu yazı sadece genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır. Tedavi, tanı ve uzmanlık gerektiren tüm müdahaleler için sağlık kuruluşlarına başvurunuz…

Kaynak:
https://erzindh.saglik.gov.tr/TR,8859/alerjik-rinit-nedir-.html

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak