Ağız Kokusunun Nedenleri Ve Çözüm Yolları | Onlinezeka

Ağız Kokusunun Nedenleri ve Çözüm Yolları

Ağız kokusu, yakınındaki insana rahatsızlık veren kötü kokudur. Ağız kokusunun nedenleri yetersiz ağız hijyeninden ve diş çürüklerinden başlayarak çeşitli mide sorunlarına kadar uzanan bir sağlık probleminin yansıması olabilir.  Yeterli ve uygun diş fırçalamanın diş kokularını 3 te 1 oranında azalttığı bilinmektedir. Ağız kokusuna neden olan faktörlere derecesinde farklılıklar vardır. Tedavisinde de nedenlere göre farklı çözümler sunulmaktadır.

Ağız Kokusunun Nedenleri ve Ağız Kokusundan Kurtulmak

Yemeklerden kaynaklanan ağız kokusu genellikle geçici ve kolay alınacak önlemler sayesinde en kolay çözümlenen ağız kokularıdır. Bu tarz kokular için ilk akla gelen yiyecek sarımsaktır. Sağlık için şifa kaynağı olan sarımsak, kokusu açısından yakındakileri çok rahatsız edebilir.  Yine köri, yeşil veya kuru soğan, balık (özellikle hamsi), yumurta, peynir ve sistein içeren diğer besinlerin ağız (nefes) kokusuna neden olduğu bilinmektedir. Bu kategorideki ağız kokuları yeterli ağız temizliği ve diş fırçalamayla birlikte 24 saatten sonra etkisini kaybetmektedir.  Yine ağız kokusunu önleyen veya yok eden basit başka önlemler için Nane, tarçın, elma, maydanoz, armut, turp, havuç, rezene, kişniş ve nane aromalı sakız  önerilmektedir.
Ağız kokusunun nedenleri arasında sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar önemli yer tutmaktadır. Yine aseton veya sarımsak kokusuna benzer kokuya neden olan şeker hastalığı da akla gelmelidir. Ağız kokusu balık yenmediği halde balık kokusunu andıracak bir durumda ise neden olarak böbrek yetmezliği düşünülmelidir.  Başka bir neden de karaciğer yetmezliğidir. Yine genellikle teşhisi zor olan metabolizma bozuklukları da kötü bir balık kokusunu andırır tarzda belirti verir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Gilaburu nedir? Gilaburunun faydaları nelerdir? Nerede yetişir?

Ağız kokusu basit bir sorun değildir. Dünyada ağız kokusu şikayeti ¾ oranındadır. Ağız kokusu nedeniyle ülkemizde verilen boşanma kararları vardır. Bu nedenle sosyal bir boyutu da vardır.

Sonuç olarak ağız kokusuna neden olan faktörlerin belirlenmesinde basitten karmaşığa doğru kontrol edilmesi gerekir. Oruçlu olmak, yetersiz su içilmesi, Altta yatan sağlık sorunun araştırılma süreci için ağız temizliği, yemekler, alkol vb nedenlerin netleşmiş olması lazımdır. Başka bir sağlık problemine dayanmayan ağız kokuları için diş

Diş fırçalamanın ağız kokusunu yüzde 33 engellediğini,  diş hekiminin uyguladığı diş taşı ve plak temizlemenin ağız kokusu üzerine engelleyici etkisinin yaklaşık  % 30 olduğunu ve tuzlu su, yeşil çay ve ceviz, fıstık  gibi çerezlerin ağız kokusunu engellediğini unutmamak gereklidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Siyah Sarımsak Nasıl Fermente Edilir?

Ağız kokusu ile ilgili sitemizdeki diğer yazılar

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak