Afrika’yı Etkileyen Çekirge İstilası Türkiye’yi Tehdit Ediyor

Afrika’yı Etkileyen Çekirge İstilası Türkiye’yi Tehdit Ediyor

Sayıları 400 milyarı bulduğu söylenen ve Doğu Afrika’yı Etkileyen çekirge istilası hızla yayılıyor ve gıda güvenliğini riske atıyor. İstilacı Çekirgeler sadece Kenya’da bir günde 85 milyon kişiye yetecek gıdayı tüketti.

Çekirge İstilası Nasıl oluyor?

Uzmanlar, işgalin ana nedenini okyanus akıntılarında meydana gelen iklim değişikliğine bağlıyor. Artan sel orman yangınları, hastalıklar, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi küresel iklimdeki büyük değişim dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Avustralya’da orman yangınlarının neden olduğu tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gösteren iklim değişikliğinin etkilerinden biri de tarımsal faaliyetler ve gıda güvenliği. İklim değişikliği, 2 aydır Doğu Afrika’da çekirge istilasının en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Buna göre, Hint Okyanusu’ndaki sıcak ve soğuk su dolaşımındaki farktan kaynaklanan mevcut kutuplaşma (Hint Okyanusu Dipol, IOD), hem Afrika’daki iklim olaylarını hem de Avustralya’daki iklim koşullarını etkileyen en önemli faktör olarak gösterilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Setenay Cankat'ın yeni kanalı belli oldu mu?

 

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Kıdemli Salgın Tahmin Sorumlusu Keith Cressman: “Çöl çekirgelerinin doğaya adaptasyonu, hava koşullarının ve çevresel faktörlerin bu türün nüfus ve göç hareketleri üzerindeki etkisini arttırıyor. Tarihsel olarak, Hint Okyanusu’nda oluşan ve Arap Yarımadası ve Afrika Boynuzu’nda (Etiyopya, Somali ve Kenya) yağışa dönüşen siklonlar, çölde bir çekirge istilası felaketine neden oldu. Son birkaç yılda, yaz döneminin başında ve sonunda meydana gelen siklonların sıklığında önemli bir artış olmuştur. Örneğin, yılda sadece bir veya iki kez meydana gelen siklon sıklığı 2019’da 8’e yükseldi. Etiyopya, Somali ve Kenya’yı içeren Afrika Boynuzu’nda 2018’de 3 siklon ve 2019’da 2 siklon etkili oldu. çöl çekirgelerinin istilası, ölçeği ve sayısı bu siklonlara bağlı olarak oldukça artış gösteriyor. Bu eğilim devam ederse, Afrika Boynuzu’ndaki çöl çekirge istilalarının artması bekleniyor. ”

Bunu da Okuyabilirsin...
Okullar Ne Zaman Açılıyor? Ders Programı Açıklandı mı?

Çekirge Sürüsü Türkiye’ye Geliyor

Twitter’da gündem olan ve Irak’a kadar ulaşan çekirge sürüsü Irak’lı bir kişi tarafından kaydedildi.

Irak’ta kaydedilen çekirge sürüsü

Irak ve İran’da tarım arazilerine zarar veren çekirgelere karşı halk, yetkililerden önlem alınmasını istiyor. Uzmanlar uyarıyor. Irak ve İran’da tarım arazilerini talan eden çekirgelere karşı Ülkemizin’de küresel ısınmanın etkisiyle beraber risk altında olduğu ve çekirge sürüsünün de Türkiye’yi etkileyebileceğini söylüyorlar. Benzer olaylar geçmiş yıllarda Şanlıurfa’da da görülmüştü.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak