4 Ekim Hayvanları Koruma Günü | Onlinezeka

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü

Doğal yaşamın ayrılmaz bir parçası olan hayvanların, yaşamın devamı açısından çok büyük önemi bulunmaktadır. Bu fayda et, süt, yumurta, deri vb. gibi doğrudan olduğu gibi dolaylı faydaları da vardır. Bu faydaların da sayısız olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, insanlara, bitkilere zarar veren bir takım hayvanlar için koruyucu görevler üstlenirler. Sürülerin, çoban köpekleri tarafından korunması ilk akla gelen örnektir. Hayvanların bunca faydalarına rağmen, insanlar tarafından ilk çağlardan beri, kontrolsüzce yok edildiği, eziyet edildiği bilinmektedir. Bunu önlemek isteyen hayvan dostları, 1822 yılında hayvanları korumak ve onların daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak için birlik oldular. Ülkemizde de 1908 yılında Hayvanları Koruma Derneği kuruldu. Bu amaçla kurulan dernekler birleşti ve Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular. Kuruluş 1931 yılında toplanarak, 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

Bunu da Okuyabilirsin...
Monarşi demokratik midir?

Hayvanları Koruma Günü Etkinlikleri

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü bu sene perşembe gününe denk geliyor. Günün tüm dünyaca kabul edilmesinin nedeni, hayvan haklarına riayet edilmesi, hayvanlara en iyi şartlarda yaşam ortamları oluşturulması ve hayvanlara yapılan her türden eziyetin önlenmesi için duyarlılık oluşturmaktır. Her 4 Ekim günü, hayvan sevgisini, hayvanların faydalarını ve hayvanların haklarını öne çıkaran etkinlikler düzenlenmektedir. Hayvanların aşırı sıcak ve aşırı soğuk iklim şartlarında yiyecek ve barınma sorunlarını çözmeye yönelik destekleyici çalışmalar yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesinde Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim) olarak belirtilen bu gün için tüm okullarda sosyal etkinlikler düzenlenmektedir. Öğretmen ve öğrenciler konuşmalar, sunumlar yapmaktadır. Günün önemini anlatan afişler asılmakta ve şiirler okunmaktadır.
Hayvan hakları

Bunu da Okuyabilirsin...
İstanbul'daki Özel Üniversitelerin Ücretleri

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi

15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi’nde düzenlenen bir törenle Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ilan edilmiştir. 1989 yılında Hayvan Hakları Birliği tarafından tekrar düzenlenerek söz konusu metin 1990 yılında UNESCO Genel Direktörü’ne sunulmuş ve aynı yıl tüm dünyaya duyurulmuştur.

Türkiye’de, 2004 yılında çıkarılan bir yasa ile hayvan hakları koruma altına alınmıştır. Böylece yasal düzeyde de hayvanlara eziyet edilmesini engelleyici önlemler alınmıştır. Hayvanların yaşama haklarını ihlal edenlere yönelik cezai yaptırımlar öngörülmüştür.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak