23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Neden Kutlanır? | Onlinezeka

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Neden Kutlanır?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Neden ve Niçin Kutlanır?

23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu nedenle Milletin kendi arasından seçtiği temsilcilerden oluşan ilk meclisimizin kuruluşunu kutluyoruz. Bu duygunun önemi ilk günden beri canlılığını korumaktadır. Bu sene 100. yıl dönümü olması nedeniyle daha da coşkulu kutlanacak. Ancak Corona virüsü salgını nedeniyle okullarımızda, Atamızın huzurunda olamayacağız. Balkonlarımızdan sesimizi tüm dünyaya duyurmaya çalışacağız.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin Kurtuluş Savaşı verilerek atıldığı yıllarda, millet adına alınan kararlarda meclisin imzası vardır. Nitekim 24 Nisan 1920 tarihinde Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına seçilmesi sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında milli irade vurgusu başı çeker: Gerek askerî gerekse siyasî hayatımın bütün dönemlerini işgal eden mücadelelerimde daima hareket kuralım, millî iradeye dayanarak milletin ve vatanın muhtaç olduğu amaçlara yürümek olmuştur…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Neden ve Niçin Kutlanır?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılması ile birlikte, tüm ülkede heyecan ve mutluluğa neden olmuştur. Bu olay çok önemli bir dönemecin de resmen başladığının ilanıdır. Şimdi kısaca meclisin açılışına giden koşullara değinelim.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yeni Çağ’da Avrupa’da Ekonomi Alanındaki Gelişmeler

İstanbul, İtilaf devletleri tarafından 13 Kasım 1918’de fiili işgale uğramıştır.  16 Mart 1920 tarihinde yani İstanbul’un resmen işgal edildiği günde. Mustafa Kemal  şöyle demiştir:  Bugün, İstanbul’u zorla işgal etmek suretiyle Osmanlı Devleti’nin yedi yüz senelik hayat ve egemenliğine son verildi. Yani bugün Türk milleti, medenî kabiliyetinin, yaşama ve bağımsızlık hakkının ve bütün geleceğinin savunmasına davet edildi.

Bu tarihten 3 gün sonra yani 19 Mart 1920’de Mustafa Kemal tarafından, Ankara’da bir meclis toplanması ve acil olarak seçim yapılması için vilayetlere, mutasarrıflıklara ve kolordu komutanlarına bir genelge gönderildi.  Ankara’da olağanüstü yetkiye sahip bir meclis, millet işlerini yönetmek ve denetlemek üzere toplanacaktır!

23 Nisan’ın, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Olarak Kutlanılmaya Başlanması

23 Nisan 1920  tarihinde de Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da açıldı. TBMM’nin açılışı ve egemenliğin padişahtan alıp halka verildiği bu tarihi kutlamak amacı ile 23 Nisan Millî Bayramı adıyla kutlanmaktaydı. Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

Bunu da Okuyabilirsin...
Misak-ı Millî Nedir? Misak-ı Millî Sınırları Hakkında Kısa Yazı

23 Nisan'ın, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Olarak Kutlanılmaya Başlanması

UNESCO, 1979’u Çocuk Yılı olarak ilan etmiştir. Türkiye Radyo televizyon Kurumu da TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası seviyeye taşıdı. Her sene 23 Nisan’da dünyanın çeşitli ülkelerinden çocuklar bayrama katılmaktadır. 1933 yılında Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği halen devam etmektedir. Çocuklar, kısa süreliğine Cumhurbaşkanı, Başbakan ve devlet kurumlarının başındaki diğer üst düzey memurların yerine geçmektedir.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

23 Nisan Neden Önemlidir?

23 Nisan’ın Önemi Kısaca

23 Nisan 1920 Yılında Ne Oldu?

23 Nisan’ın Anlam ve Önemi: 23 Nisan Konuşma Metni

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

2 Yorum

  • 2019 Yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamalarının bu yıl daha fazla coşkuyla kutlanması gerekli. Milli birlik ve beraberlik tüm vatandaşların katılacağı coşkulu ve büyük törenlerle kutlanmalıdır.

  • 2019 Yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamalarının bu yıl daha fazla coşkuyla kutlanması gerekli. Milli birlik ve beraberlik tüm vatandaşların katılacağı coşkulu ve büyük törenlerle kutlanmalıdır.

Yorum Bırak