19 Mayıs’ı Niçin Kutluyoruz? 19 Mayıs Neden Önemlidir? | Onlinezeka

19 Mayıs’ı Niçin Kutluyoruz? 19 Mayıs Neden Önemlidir?

Dört milli bayramımız (19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı)
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sonuçlanan ve birbirini tamamlayan hayati önemler taşıyan tarihi olaylara mahsuben kutladığımız bayramlardır. Milli Bayramları niçin kutlarız sorusunun yanıtı da bu önemden kaynaklanmaktadır. 19 Mayıs’ı niçin kutlarız? Sorusunun yanıtı nettir:
19 Mayıs 1919, bir milletçe var olma mücadelemiz olan Kurtuluş Savaşı’mızın fiilen atıldığı tarihtir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür. Bu günü bayram olarak kutlamak ülke sevgisinin en güzel göstergesi olmalıdır. 23 Nisan 1920’de TBMM açılmıştır. Millet iradesinin yönetimde olmasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaştığı Büyük Taarruz’un son günündeki Başkumandanlık Meydan Savaşı’ 30 Ağustos 1922’de yapılmıştır. Cumhuriyet Bayramı ise 29 Ekim 1923 günü ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu tarih olduğu için kutlanır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Portfolio

Esasında Milli bayramlarımızı kutladığımız günleri ifade eden tarihlere baktığımızda bunların bir zincirin halkaları odluğu görülecektir. Kurtuluş Savaşı’nın başlatan ve sonuçlandıran bu sürecin başladığı tarih ise 19 Mayıs 1919’dur. Atatürk de zaten Büyük Nutkunu bu olayla başlatmıştır. Doğum gününü soranlara, 19 Mayıs yanıtı vermesi de bu önemin bir işaretidir.
Mustafa Kemal, Millî Mücadele sırasında ve Cumhuriyet döneminde birçok şehri ziyaret etmiştir. Ancak sadece 19 Mayıs, kanunla millî bayram olarak kabul edilmiştir.

Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra Mustafa Kemal 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldi ve Padişahla birkaç defa vatanın kurtuluşu hakkındaki düşüncelerini anlattığı görüşmeler yaptı.
Bu sırada görüşlerini basın yoluyla milletle paylaşmaya çalıştı. Yakın arkadaşlarına düşüncelerini aktardı. Milli Mücadeleyi başlatan az kişiden oluşan ancak kararlı bir ekip bu çabalarla oluştu.

Bunu da Okuyabilirsin...
Behzat Ç

Milli mücadelenin Anadolu’da başlatılacağı fikri hayata geçirildi. Mustafa Kemal Atatürk, 16 Mayıs 1919 da Bandırma Vapuruyla yola çıktı ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştı. İşte bu olay Millî kurtuluş hareketini başlattı. Devamında Türkiye Cumhuriyeti gibi tüm mazlum ülkelere örnek olabilecek, özgür ve bağımsız bir devlet kuruldu. Millet iradesinin egemen olduğu, modern, hukukun belirleyiciliğinde ölümsüz bir cumhuriyete giden, bedeli şehit kanlarıyla ödenmiş bir ülke böylece doğdu…

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
19 Mayıs günün milli bayram olması, Mustafa Kemal Atatürk tarafından istemiştir. 20 Haziran 1938 tarihinde çıkarılan yasayla 19 Mayıs günleri “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1980 yılından beri Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Andy Weir Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak