Labada Otu (evelik, Efelek, Develik, Alabada) Kullanım Alanı...

Labada otu

Labada otu, halk arasında evelik, efelek, develik ve alabada olarak da bilinmektedir. Ispanağa benzeyen bitki birçok alanda değerlendirilmektedir…

Karabuğdaygiller familyasından olan labada otu, kuzukulağı otu ile karıştırılmaktadır. Labada otu, kuzukulağı otuna göre daha yeşil ve geniş yapraklıdır.

Labadanın yaprakları ıspanak gibi pişirilerek tüketilebilir. İlaç sanayisinde de kullanılan bir bitkidir. Yaprakları mayıs ayından ağustos ayına kadar toplanabilmektedir.

Labada otunun kullanım alanı

İyice yıkandıktan sonra çiğ olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra kavrularak da tüketilebilir. (Soğanı yağda kavurun. Bir tatlı kaşığı salça ekleyin. İri iri doğradığınız labada otunu ilave edin. 10 dakika kavurun)

Bunu da Okuyabilirsin...
26 Nisan Dünya'daki Koronavirüs Durum Raporu

Labada otu çayı: 1 litre kadar suyu ısıtın, kaynamaya yakın labada otunun yapraklarını 3-4 parçaya bölerek içine ilave edin. Bitkinin rengi çıktıktan sonra suyu süzün.

Labada otu macunu: Yaralara iyi gelmektedir. Labada otunu geniş ve derin kase içinde ezin. Bir çay kaşığı zeytin yağı ilave edin. Sonrasında yaranızın üzerine uygulayın. Biraz sonra ılık su ile yaranızı yıkayın. Birkaç gün bunu uygulamanız tavsiye edilir.

Labada otu kökünün kullanımı: Kökleri ayırın. İyice ve defalarca yıkayın. Sonrasında kökleri bıçak yardımıyla kıyın. Kıydığınız kökü bir bardak suyla kaynatın. 5 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz. Bu yöntemin bağışıklık sistemi ve mide sorunu için faydalı olduğu ifade edilmektedir.

Labada otunun faydaları

  • Kabızlık ve hemoroid hastalığına iyi gelir.
  • Kanı temizler.
  • Egzama, kaşıntı ve mantar gibi sorunlara iyi gelir.
  • İştah açar.
  • Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
  • Vücuttaki toksik maddelere iyi gelir.
  • Çıbanın çabuk geçmesini sağlar.
  • Romatizmal ağrılara iyi gelir.
Bunu da Okuyabilirsin...
Perianal Fistül Hastalığının Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Labada otunun yan etkileri var mı?

Kullanımı, bağırsak iltihabı sorunu olanlar için sakıncalı olabilir. Bağırsak tahrişine neden olabilecek labada otu, dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca vücuttaki su kaybı hızını arttırabilir. Böbrek sorunu olanların tüketmesi tavsiye edilmez. Kararında ve bilinçli tüketilmesi önerilir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak