13-22 Şubat Soğuk ve Kar Yağışlı Sibirya Sistemine Bakış

13-22 Şubat Soğuk ve Kar Yağışlı Sibirya Sistemine Bakış

Herkese merhabalar haber kanallarında, sosyal medyada 1987 kışı, 2004 kışı 1985 kışı geliyor haberlerine karşılık her yılın kendine özgü bir yıl olduğunu belirtelim ve 2021 Tulpar , Eren Kısmet, Doğudan Gelen Canavar, Sibirya Ayısı 🙂 gibi isimlerle anılan Sibirya sistemi ve bizi bekleyen soğuk ve kar yağışlı sistem hakkında bilgi verelim.

Tahminen Şubat’ın 12’sinde Trakya’dan giriş yapması beklenen öncü soğuklar, zamanla daha kuvvetli soğuğun da girmesiyle tüm yurda yayılarak oldukça soğuk ve kar yağışlı bir süreç yaşamamıza sebep olacaktır. Sistem nasıl başlıyor adım adım gidelim.

12 Şubat Kuzeyden Sibirya kökenli Soğuk Giriş Başlıyor

12 Şubat Cuma öğleden sonra Trakya ve İstanbul ilk soğuk hava dalgası ile tanışıyor. Yağışlar genellikle yağmur ve kky olacaktır. Ardından 1 günlük molanın ardından hava daha da soğuyarak hızla kar seviyelerine iniyor ve tahminen 14 Şubat gece 01:00 saatlerinden itibaren Başta İstanbul olmak üzere Marmara geneli saf kar ile tanışıyor.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türkiye Tüm Şehirlerin Hava Durumu Diyagramları

14 Şubat Kuvvetli Soğuk ve Kar Yağışları

14 şubat sabah saatlerinde Adriyatik Denizi’nde ortaya çıkan alçak basınç hızlı bir şekilde Akdeniz’e ilerleyerek kuzeydeki Sibirya kökenli soğuğu kendine çekerek; İstanbul, Trakya ve Güney Marmara Beyaz gelinliğini giymiş oluyor.

13-17 Şubat arası kar yağışının durumunu gösteren sinoptik haritası

 

Gfs modelinin 10 günlük kar kalınlığı haritası

15 Şubat Sibirya Havası Yurdun Büyük Bir Bölümüne Yayılıyor

15 Şubat’a geldiğimizde alçak basınç doğuya doğru hareketine devam ederek beraberindeki soğuk ve kar havasını İç Anadolu Bölgesi’nin geneline taşıyor. Ankara öğleden sonra kar yağışlı.

Yer seviyesi soğukları muazzam. Gündüz en sıcak zamanı dahi birçok noktada sıcaklık 0°c üzerine çıkamıyor.

16 Şubat ve Sonrası Dondurucu Soğuklar

16 Şubat gibi kuzeyden gelen soğuğun merkezi Marmara’ya ulaşıyor 1500 m.’de -16 girişi oluyor bu da yer seviyesi ortalama -5,-7 demek oluyor. Kar yağışı tam gaz devam. 16 Şubat sabah saatlerinde G.Doğu Anadolu da kar yağışı ile buluşuyor. Kar yağışı Başta İstanbul olmak üzere yurdun büyük bir bölümünde etkisini devam ettiriyor. Özellikle Karadeniz sahil kesimi Deniz etkisi kar yağışları ile efsane bir kar yağışı alabilir. Akdeniz ve Ege’nin kıyıları büyük ihtimal örtü görecektir. Doğu ve İç Anadolu zaten düşen her yağış kar şeklinde olacaktır.

17 şubat en sıcak saatlerde bile sıcaklık yurdun büyük bir bölümünde 0°c’nin altında seyrediyor

Yukarıdaki yer seviyesi haritasından da anlaşılacağı üzere sıcaklık en sıcak zaman aralığında bile yurdun büyük bir kesminde 0°c’nin üzerine çıkamıyor.

Bunu da Okuyabilirsin...
Noaa Mevsimlik Hava Durumu Tahminleri

İstanbul’da Kar Olacak mı?

En çok merak edilen konu ise İstanbul bu sistemden nasıl etkilenecek sorusudur. İstanbul için sistem az çok belli oldu. İlk öncü soğuklarla beraber hava hızlı bir şekilde soğuyacak ve kky görülebilir. Asıl sistem 14 Şubat 01:00 saatlerinde giriş yapıyor ve şimdiki verilere göre 4-5 gün kar yağışı mevcut. Bu veriler bu yazının yazıldığı zamana ait verilerdir. Değişimler olabilir. Aşağıya attığım ve Amerika modeli olan Gfs tahmin modeli İstanbul için 10 günlük ortalama 30cm. kar derinliği vermiş. Bu yağışlara Deniz Etkili Kar yağışları da dahil. Ancak bahsettiğim gibi yağış konusu değişkenlik gösterebilir. En son adamakıllı kar yağışını 2017’de aldığına göre kar haritası hiç de fena sayılmaz. Yaşa ve gör sistemi olacak.

Gfs modelinin 10 günlük kar kalınlığı haritası

 

Bunu da Okuyabilirsin...
RainViewer İnteraktif Hava Radarı

Yukarıdaki kar kalınlığı haritasına baktığımızda haritanın altınında renk skalasını göreceksiniz renklerin kalınlık olarak karşılığını kendi yaşadığınız bölgeye göre uydurursanız aşağı yukarı ne kadar kar yağacağını tahmin edebilirsiniz.

Özet

Sistem genel hatlarıyla soğuk bakımından adeta buz kesecek 🙂 eski kışlara özlem duyan vatandaşlar özlemini giderecek. Yani soğuk bakımından sıkıntı çekmeyeceğimiz artık büyük ihtimalle belli oldu. Yağış konusu son 24 saatte bile değişkenlik gösterebilir. Onun için yaşadığınız yerde neden az kar var diye üzülmeyin atmosferde en ufak bir değişken kelebek etkisi ile sistemi efsane de yapabilir kuşa da çevirebilir. Ancak her güncellemede daha iyi gittiğini takip ediyorum ve eski kışları yaşatacağına inanıyorum. Eldivenleri ve berelerinizi hazırlayın özellikle Marmara ve Batı Karadeniz’de yaşayanlar Sevgililer gününde kar altında romantik bir gün geçirme hazırlığınızı şimdiden yapın 🙂

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak